Hírek

2012.05.26. 05:37

Dilemma: műtéttel vagy tablettával történjen az abortusz?

Az engedélyezési eljárásokon jól szerepelt, ezért regisztrálták Magyarországon az abortusztablettát, a döntéshozók a hétfői parlamenti ülésen mégis elvetették az alkalmazás lehetőségét.

Silye Sándor

Az abortusztabletta bevezetésének megfékezését a nőgyógyász szakma megosztottságával indokolták a politikusok, de nem elhanyagolható az sem, hogy a KDNP határozottan elutasítja a módszert. Az abortusztablettával kapcsolatos tévhiteket minden szakember igyekszik eloszlatni.
 - A tabletta tulajdonképpen vetélést indukál, melynek lefolyása változó, függ a terhesség előrehaladottságától s a nő biológiai állapotától is. Lehet, hogy néhány napon belül lezajlik a vetélés, amely görccsel és vérzéssel jár, de megeshet, hogy egy-két hétig vagy még tovább is eltart - mondta el Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályvezető főorvosa, aki hangsúlyozta azt is: a tabletta bevezetését  kizárólag kórházi körülmények között javasolja a szakmai kollégium. S épp itt a lényeg - tette hozzá -, ma Magyarországon megoldhatatlan, hogy ennyi ideig kórházi megfigyelés alatt tartsanak egy pácienst.  
- Egyszerűen nincs rá kapacitás, óriási a forgalom - mondja. Fejér megyében tavaly  3300 élveszületésre jutott 1123 terhesség megszakítás. A tabletta bevezetése azonban más szempontból is kérdéses -  vélekedik a szakember, s rávilágít: sokszor mire elérkezik a nő odáig, hogy engedélyt kap a terhesség megszakítására, túljut a 8. héten, amíg a gyógyszer alkalmazható. A főorvos szerint az abortuszműtéteket egynapos sebészeti ellátás keretében végzik, sokkal magasabb színvonalon, kevesebb szövődménnyel, mint 20 éve.
 
  Bíróné Füzy Éva vezető védőnő korábban 10 éven keresztül a Családvédelmi Szolgálat védőnőjeként olyan várandósokkal foglalkozott, akik terhességüket nem kívánták megtartani. Véleménye szerint szakszerű tájézoztatást kell adni a műtéti eljárásról,  az abortusztabletta alkalmazásának kérdésében pedig helyes volna  felnőttnek tekinteni a nőket, és  meghagyni  a beavatkozásra váró hölgyek szabad választásának lehetőségét.
- Még a korrekt tájékoztatás mellett, amikor az abortusztablettáról és a műtéti beavatkozásról is mindent elmondanak a nőnek, megeshet, hogy a műtéti eljárást választanák többen, hiszen nem mindenki engedhet meg magának többhetes felépülést  - teszi hozzá. A védőnő és a főorvos szerint is a megelőzés lenne inkább a megoldás, azon belül is például a fogamzásgátlók árának jelentős csökkentése. Bíróné szerint ugyanis kiemelkedően sok az olyan nő, aki még ma is a fogamzásgátlás egyik módszereként alkalmazza az abortuszt. Csak egy adat erre nézve: a megyeszékhelyen 39 százalék azok aránya, akik nem először jelentkeztek a Családvédelmi Szolgálatnál abortuszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!