Hírek

2011.04.12. 03:16

Dég - Változás, összefogás

Dég - Ezeresztendős település. Látványos épített örökséggel, híres személyiségekkel. Közösségszervező civilekkel, tenni akaró képviselőkkel és lakossággal. A ma feladataival.

V. Varga József

Dég a Mezőföld délnyugati részén, a 64-es főút mellett helyezkedik el. A Bozót-patak völgyében fekvő község környéke már a rómaiak idején is lakott volt. Az Árpád-korban kialakult helység neve a német eredetű Deeg, Degu alakban jelent meg, első írásos említései 1009-ből, majd 1138-ból származnak  - Verebics Géza alapítványi elnökkel az időben kalandoztunk, miközben a patakparton, a kastélyparkban sétáltunk.


A török időkben elnéptelenedett, majd a 18. században éledt újjá. Rohamos fejlődése a Festetics-család letelepedésével indult  (1769). A 19. század elején (l8151819) Pollack Mihály tervei alapján épült fel hazánk egyik legkiemelkedőbb klasszicista kastélya, amelyet Festetics Antal építtetett. A kastély körüli angolpark hazánk legnagyobb természetvédelmi területe.
A kastély parkjában, a festői parktó közepén épült fel (cölöpökre, mint Velence) az úgynevezett Hollandi-ház, amely egyedi műemlék.
A kastélyban a háborút követően gyermekotthon működött, jelenleg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) kezelésében van. 
A főúri család leszármazottja, Festetics László 2003-ban létrehozta a Festetics Antal Alapítványt, amely tevőlegesen segít a park gondozásában, illetve időszaki kiállításokat szervez. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2008-ban állandó kiállítást nyitott a Festetics-család, a kastély és parkja történetéről. A kastélypark egész évben látogatható, a kiállítás áprilistól október végéig tekinthető meg...
 A polgármesteri hivatalban a múlt évben összesen 5700 ügyiratot kezeltek, amelynek 31 százaléka szociális, 28 százaléka pedig pénzügyi jelleggel bírt - tudtuk meg Szanyi Nagy Józsefné (Gitta) címzetes főjegyzőtől. A szociális étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a családsegítést és a gyermekjóléti szolgálatot enyingi központtal, többcélú mikrokörzeti társulásban látják el.
László Péter képviselő és alpolgármester civilben mezőgazdasági vállalkozó: sertéstelepet működtet, nagyobb és kisebb vágóhidakra szállítják a húst. A déli térségben hatalmas a munkanélküliség, pedig a kiváló adottságú földek (Mezőföld) biztos kenyeret adhatnának az itt élőknek, ha... Az agrárium szétverése átgondolatlan lépés volt a rendszerváltáskor, ma meg a szántóföldeken az optimális gépesítés eleve kevesebb élőmunkaerőt feltételez. A kilábalást a feldolgozóipar kiépítése, a helyi termékek piacon való markáns megjelenése jelenthetné -  vélekedett.
 Társaihoz hasonlóan a tenni akaró és tenni tudó új generációt képviseli az önkormányzati testületben Mészárosné Deres Tímea szociálpedagógus. Már túl az ifjúi lázadás évein, de még jóval innen a megfáradt idősebb nemzedék beletörődésén  a változás, a változtatás igényét zászlajára tűzve. Az összefogás hitével, a mindig többet és jobbat akarás szándékával.
 Az oktatási, közművelődési és sportbizottság, illetve a szociális bizottság elnöke, ellátja az ÁMK-szék vezetői teendőit, valamint a művelődési ház és a könyvtár felügyeletét e két utóbbit Pesti Istvánné (Ani) könyvtáros viszi kellő szaktudással. Az általános iskolánál és az óvodánál gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, családsegítőként dolgozik, továbbá a település rendezvényeit szervezi, koordinálja.
- És még? -  firtattam, mint a gyorséttermekben szokás.
 Érezve az ironikus felhangot, elmosolyodott ő is. - Amolyan mindenes vagyok... -  tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: Rendbe teszik közös dolgaikat

 

 

 

Rendbe teszik közös dolgaikat

Hárommilliárdos beruházás! Megkezdődött Lajoskomárom és Dég közös szennyvízcsatornázása. Az önkormányzatok úgy vélekednek: a csatornázás megalapozhatja terveiket.

- Mama, hoztam neked tízórait  - somolygott a pici lány.  - Köszönöm, Zsófikám, meg is eszem, hosszú lesz a mai napom.
 Bizony, hosszúak mostanában a polgármester asszony napjai: nehéz az örökség. A jegyzőkönyv adatai szerint az önkormányzat átvett adóssága 112,7 millió forint. A kötelező feladatok ellátása és az intézmények biztonságos működtetése megfontolt és felelősségteljes gazdálkodást követel az új testülettől.
 Gárdonyi Sándorné (Klára) pénzügyi, adóügyi szakember: férjével 22 éve alapí-tották a zöldmezős családi vállalkozást. Növénytermesztéssel foglalkoznak, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert forgalmaznak, szárítókat, magtárakat üzemeltetnek, könyvelőirodájuk működik, pályázatírást vállalnak. A céget agrármérnök és informatikai mérnök fiaik, Balázs és Róbert vezetik, Zsófi unokájuk hároméves múlt.


 Polgármesteri fizetését nem veszi fel, az összeget közösségi célokra hasznosítják. Legutóbb kéthavi bérét ajánlotta fel a sportegyesület javára.
- Nem nehéz megállapítani, az elmúlt időszakban sajnos nem fejlődött településünk - az elöljáró határozott. - Mielőbb rendbe kell tenni közös dolgainkat! Adósságrendezéssel, hiánycsökkentéssel, fejlesztésekkel.
 Az iskolai gazdálkodás átvizsgálásakor szabálytalanságokra derült fény, teljes körű tájékoztatást a büntetőeljárás befejezése után tudnak adni. Megszüntették az iskola önálló gazdálkodását, a konyhát is a község működteti. Újraindították a Dégi Híradót, a mozgássérültek számára korlát készült a rendelőnél, folytatják a partfal helyreállítását. Januártól új, állandó háziorvosuk Kocsiscsák Béla, szerződést kötöttek az erdőgazdasággal és a vízi társulattal több közmunkás foglalkoztatására.
Az önkormányzat 2014-ig szóló gazdasági programja a pályázati forrásvadászatot, illetve a helyi sajátosságok kihasználásával új lehetőségek felkutatását helyezte a középpontba. Még ebben az évben szeretnék megoldani a kastélypark, a pihenőfalu és a Hunyadi utca ivóvízellátását. Az általános és művészeti iskola teljes felújítására pályázatot nyújtanak be, s fejlesztik a turizmust (medvehagyma-fesztivál és helyi termékek bemutatója, Festetics-kastély, tó és park, pincesor, szállás).

OLDALTÖRÉS: Tizenegy zongoraverseny

 

 

 

Tizenegy zongoraverseny

Zenetanítás és újságírás, népdalkör és tizenegy zongoraverseny. Tehetséges fiatalokat fedez fel és nyugdíjasklubot vezet.

Lázár Melinda másfél éve vette át a Margaréta Nyugdíjasklub vezetését: szeptember közepére megyei túratalálkozót szerveznek. A Búzavirág népdalkör a helyi népdalkincs megőrzésére és más tájegységek dalainak megismerésére szövetkezett; az általuk szervezett népzenei találkozókon az ország legkiválóbb amatőr együttesei léptek fel. Megyei és országos versenyeken jeles díjakkal értékelték teljesítményüket, első CD-jüket készítik. Itáliában nagy sikerrel énekeltek Piverone gesztenyefesztiválján, itthon élő adásban szerepeltek az egyik országos kereskedelmi tévécsatorna műsorában. Rendszeresen foglalkozik a tehetséges fiatalok felfedezésével, felkarolásával. Jelenleg a legbüszkébb Katona Lórántra, aki a fehérvári Hermann zeneiskola magánének szakos hallgatójaként Szegedre készül, az országos Simándy József operaverseny döntőjére. Melinda alapította a Szivárvány kamarakórust is, amelyet csaknem tíz éve tanítványa, Panyi Anett vezet. A Dégi Híradó főszerkesztője, a Hírlap civil tudósítója.

Nem ismer tétlenséget

 Ezer szállal kötődik a településhez, a kastélyhoz: Verebics Géza 46 éve a falut szolgálja. A pedagóguspályán 23 évet töltött, biológiát és történelmet tanított. A sors ezután más utakra vezette: a község utolsó tanácselnökeként és első polgármestereként tevékenykedett. Elöljáróként egészen 2006-ig, nyugdíjazásáig. Még az ő idejében az iskola új tantermekkel bővült, s átadták a korszerű közösségi termet. A szennyvízcsatornázást Lajoskomárommal közösen tervezték, s most együtt is oldják meg. A Festetics-kastély körüli bábáskodás egy újabb fejezete életének. Az alapítvány elnökeként az Olaszországban élő Festetics Lászlóval a kastély hasznosításán munkálkodnak. A Hollandi-ház és a park is a szívügye. A dégi Múzeum Baráti Kör alapító elnöke  jelenleg ő tölti be a baráti kör országos elnöki tisztét. Vezeti a vízi társulatot is. Művészetpártolása legendás a térségben, lányaik, Katalin és Ágnes sikeres festőművészek, ő maga a komolyzene odaadó híve. A tétlenséget nem ismeri.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- Lélekszám: 2278 fő. Terület: 46,86 négyzetkilométer.

- Képviselő-testület: Gárdonyi Sándorné polgármester, László Péter alpolgármester, Boda Csaba, Ember Kinga, Mészárosné Deres Tímea, Szabadi Attila, Tatár Tiborné. Címzetes főjegyző: Szanyi Nagy Józsefné.

- Kovács Pál Általános Iskola: 201 fő. Az igazgatói feladatokat Vargáné Gárdonyi Mária igazgatóhelyettes látja el. Bóbita Óvoda: 74 fő. Óvodavezető: Erdélyiné Jámbor Rózsa. Borostyán Erdei Iskola. Dégi Gyermekotthon.

- Mojzer György katolikus plébános, Im-re Bálint református esperes.

- Civil szervezetek: alapítványok, egyesületek, önkéntes tűzoltók, sportegye- sület, horgászegye-sület, nyugdíjasklub, vadásztársaság, polgárőrség.

- Testvértelepülés: Piverone (Olaszország).

Helyi értéktár

- Festetics-kastély és park, Hollandi-ház, katolikus és református templom.

- Emlékművek (világháborús, Trianon, 1956-os), Kovács Pál- és Bálint Gyula-emléktábla, grófi temető, pincesor.

- Festetics Antal, Kováts Ferenc, Kovács Pál, gróf Festetics Andor, gróf Festetics Sándor, Haug Antal, Majer Antal.

- Búcsú, falunap, horgászverseny, szüreti felvonulás.

- Díszpolgárok: Majer Antal, Muskovits István, Bálint Gyula, Nagy Lajos. Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt: Verebics Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!