Hírek

2013.02.27. 21:39

Csupán félreértés lehetett az eset - szeszes ital 18 évesen

Fejér megye - Mikortól vásárolhat szeszes italt egy fiatal? Elvileg 18. életévének betöltését követően. Ez azonban mégsem sikerült az alábbi esetben.

Tihanyi Tamás

„Egy megtörtént eset kapcsán leírom önöknek a történetünket, hátha érdekesnek találják, hogy választ kapjunk arra,  megint milyen elgondolás alapján alkották ezt a szabályt. Az eset ma délután történt lányommal, aki február 17-én töltötte  be 18. életévét. Szeretett volna a Spárban vásárolni egy üveg bort, amit a barátaival elfogyasztanak.  Miután a pénztárnál  beütötték a terméket, megkérdezték, betöltötte-e már a 18. évét, s az igen válasz után azért még elkérték a személyi igazolványát is, és ekkor közölték vele, mégsem kapja meg az italt, mivel egy  hónap türelmi idő van. Ezután jött két  eladó, egy biztonsági őr, sztornózás, mindez nagyon kellemetlenül érintve lányomat.
Kérdésem csak annyi lenne az illetékesekhez:  mivel indokolják az egy  hónap türelmi időt? Hátha ezalatt visszafejlődik 17 évessé és ha a hónap elteltével még mindig 18 éves, akkor már kiszolgálják? H. Ágnes”.

Az FMH a történtekről megkérdezte  Fehér Istvánt, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjét. Az alábbi választ  kaptuk tőle:

„A vonatkozó jogszabály értelmében a szeszes ital kiszolgálással kapcsolatban az alábbi  - üzleteinkben kihelyezett  - tájékoztató a mérvadó. (Azon a bizonyos feliraton ez áll: Szeszes italt 18. életévét be nem töltött személynek nem szolgálunk ki - a szerk.)  Üzleteink felé semmilyen türelmi időre vonatkozó utasítás nem került kiadásra, így feltételezhetően valamilyen helyi félreértésről lehetett szó. Amennyiben a kedves vevő hozzánk fordul és informál bennünket, hogy melyik üzletünkben történt az eset, módunk lesz azt megvizsgálni és tisztázhatjuk a történteket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!