Hírek

2013.08.16. 16:47

Csak most kezdődik a tánc

Az idén hosszabbra nyúlik az augusztusi ünnepségsorozat: később, augusztus 20-án veszi kezdetét az egyik legnépszerűbb fehérvári program, a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. Remélhetőleg az idő sem romlik el 20-a után, menetrendszerűen.

Gábor Gina

Annál is inkább, hiszen évről-évre sokan töltik a fesztivál idején az estéket a Városháza téren, a táncosok műsorát figyelve. Az idén is igen érdekesnek, tartalmasnak igérezik a program. A szervezőnek, a házigazda Alba Regia Táncegyüttesnek már óriási rutinja van, hiszen ez lesz a 18. fesztivál... Ezért aztán már tudják: a program időnként változhat, ahogyan a vendégegyüttesek köre is. Az a mondás járja a fesztivál igazgatóságán: akkor válik biztossá, hogy találkozunk egy-egy meghívott vendégcsoporttal, ha már megérkeztek. Sőt, viccesen hozzáteszik: vagy inkább akkor, ha már elmentek. Az idén is van változás, tudtuk meg Majoros Andor fesztiváligazgatótól:

- Az a török csoport, amelyiket meghívtuk - az országukban kialakult politikai helyzet miatt - sajnos, nem kapott útlevelet. A Dominikai Köztársaság együttese sem tud eljönni, mert ők meg nem kaptak repülőjegyet. Viszont Szerbiából érkezik a Kud Dukati Margita tánccsoport. Szerbia folklórja igen sokszínű, így az együttes repertoárjában is számos hagyományos dal és tánc szerepel. Több mint 150 eredeti viseletük van, melyeket különböző falvakból gyűjtöttek össze.

A dél-korai táncosok lenyűgöző, színes és elegáns jelmezeket viselnek (Fotó: Fesztivál)

A szerb együttessel tehát már augusztus 20-i felvonuláson is találkozhatunk. De itt lesz a nagymúltú bolgár Paldin Folklór együttes, is amely 1957-ben alakult a plovdivi Élelmiszertechnológia Egyetem csoportjaként, és több mint 30 nemzetközi fesztiválon vett részt különböző országokban. Koreográfiáikban bemutatják Bulgária gazdag folklórját. A leghíresebb ezek közül Dobrudja, Trakia Prin és Sofia tánca. A Paldin táncegyüttes az országos fesztiválokon sok díjat elnyert már és a számos nemzetközi megmérettetésen kapott elismerést csodálatos jelmezeiért.

A Koreai Hagyományos Színház képviseli fesztiválon a koreai folklórt: a dél-koreai csoport műsorában olyan dinamikus táncokat mutat be, mint a legyezőtánc vagy a Sogo tánc. Híres koreográfiájuk a hagyományos koreai rítusokat idéző Kotti vagy a Tae Pyong Mu, amelyet finom lépésekkel adnak elő a királynő öltözékben mutatkozó táncosok. A Sal Pu Ri táncban a szemérmes koreai nőt jelenítik meg, a Bu Chae Choom pedig a legismertebb koreai népi tánc. A Changgo Choom-ot a dob hangjára járják, a Gum Mu-t pedig karddal adják elő: ezzel buzdítják a győzelemre a katonákat. A dél-korai táncosok lenyűgöző, színes és elegáns jelmezeket viselnek. Különleges ütős és fúvós hangszereket használnak. Például a Daebuk, a Jungbuk és a JangGu nevű dobokat, vagy a Daegum a Sogum és a Hoon nevű fuvolákat.

Az Észak-Oszétiai Köztársaságból a Hegy gyermekei Együttes lesz Fehérvár vendége. (Igaz, csak augusztus 22-től, a nyitó felvonuláson még nem lesznek itt.) A csoportot Stanislav Kozaev, színész, táncos alapította és vezeti 1995 óta.. Az együttes mostanra háromszáz, 7-16 éves gyermeket számlál. Repertoárjukon a Kaukázus minden területéről szerepelnek táncok, amelyeket festői jelmezekben adnak elő, Hagyományos nemzeti hangszereikből forró ritmusokkal előcsalogatva kísérik koreográfiáikat. Produkcióikban szerepel például a simd nevű népszerű régi tánc vagy a duel, amely egy ősi oszét legendát idéz: egy nő megállítja két férfi párbaját. Az oszét népviselethez jellegzetes kaukázusi csizma tartozik: a talpa finom bőrből készül A hagyományos hangszereik az oszét melodeon és douli (dob).

Szlovákiát az 1975-ben alakult a Háj, azaz Liget folklórcsoport képviseli majd. A legfontosabb forrásnak az eredeti hang- és filmfelvételeken megőrzött anyagot tekintik, és repertoárjukban Szlovákia minden részéből szerepelnek táncok. Számtalan országos versenyen hoztak el díjat, és nemzetközi fesztiválokon is kiválóan szerepeltek. Az együttest a tánccsoport és a női-, illetve férfi éneklőcsoport alkotja. Az utánpótlásról a sikeres Hájik gyermekcsoport gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!