Hírek

2006.05.16. 12:21

Bulgáriában megszüntetik a baromfipiaci tilalmat

Szófia (MTI) - Bulgáriában feloldották a baromfipiaci tilalmat, mivel úgy ítélik meg, hogy a vándormadarak által hordozott madárinfluenza-vírus veszélye elmúlt. Annak ellenére bejelentették a tilalom május 17-i feloldását az illetékesek, hogy a szomszédos Romániában hétfõn mintegy 1 millió szárnyas pusztítottak el, hogy elejét vegyék a H5N1-es vírus továbbterjedésének.

Mórocz Zsolt

Bulgáriában a múlt õsszel rendelték el a nyitottan mûködõ baromfipiacok bezárását akkor, amikor Romániában a H5N1-es vírusfertõzés elsõ esetét regisztrálták. Utána ez év elején Bulgáriában is azonosítottak négy hattyúban a vírust.
"A Romániában megjelent új fertõzési esetek után elemeztük, kell-e új intézkedéseket hoznunk, de ezt nem találtuk szükségesnek. Ugyan senki sem tudja megmondani száz százalékos biztonsággal, hogy a fenyegetettségen már túljutottunk-e, de a veszély Bulgáriában erõteljesen csökkent"- értékelte a Nemzeti Állategészségügyi Hivatal egyik vezetõje.

A madárinfluenza vírusnak eddig 115 ember esett világszerte áldozatául, az elpusztult madarak számát pedig tíz milliós nagyságrendûre becsülik. A szakértõk attól tartanak, hogy valamennyi új emberi fertõzési esettel növekszik az esélye annak, hogy globális járványt elõidézõ vírusmutáció alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!