Hírek

2014.04.18. 12:25

Miért nem engedték be a lakókat és az újságírókat a küldöttgyűlésre?

A csütörtök esti lakásszövetkezeti küldöttgyűlés megszavazta azokat a változtatásokat, amelyek számos lakó szerint csorbítják a saját jogaikat.

Házi Péter

Biztonsági őrök állták el az útját a küldöttgyűlésre érkező, igencsak felpaprikázott lakóknak

Igencsak botrányosra sikeredett az 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet csütörtök esti küldöttgyűlése, amelyre nagyjából száz lakó próbált bejutni, hogy tanácskozási jogával élve végighallgassa, miként döntenek az őket érintő kérdésekben a küldöttek. A bejutást azonban a helyszínen lévő biztonsági személyzet megakadályozta, így igencsak paprikássá vált a hangulat. A megjelent 69 küldött többsége végül megszavazta azokat az alapszabály módosításokat is, amelyek a kint hangoskodó, tiltakozó lakók szerint sértik a tulajdonosi jogaikat. Információink szerint három-négy küldött volt az, aki az előterjesztésekre nemmel szavazott vagy tartózkodott.

Koszorúsné Csernák Anna küldöttet igen megviselték a történtek, a kialakult helyzet miatt visszaadta a kapott elismerést

Miért nem engedték be a lakókat és az újságírókat a küldöttgyűlésre? – tettük fel a kérdést a szövetkezet igazgatójának, Farkas Bélának, aki elmondta: A küldöttgyűlés alapvetően zárt ülés, azon elsősorban a küldöttek, az igazgatóság tagjai vehetnek részt. A teremben ott volt a 69 küldött, a kilenc tagú igazgatóság, így azt javasolták, a lakók válasszanak maguk közül harminc embert, akik bejönnek, hogy ne kiabálásba torkolljon az ülés, de ezt a lakók nem tették meg... Az egyik szövetkezeti tag, Szabó Melinda ugyanakkor lapunknak megmutatta levelét, amelyben korábban kérte, javasolta a szövetkezetnek, hogy a Civil Központ nagytermébe szervezzék az ülést az érdeklődők várható nagy száma miatt.

Farkas Béla szerint az ülés után a kijövő küldötteket a megjelent lakók lökdösték, mindenféle szitokszóval illették, ami elfogadhatatlan. Tudomása szerint a szövetkezet érintett küldöttjei, tisztségviselői jogi eljárást kezdeményeznek azon öt-hat ember ellen, akik – véleményük szerint – a többi lakót a szövetkezet ellen hergelik, s akik rájuk vonatkozóan valótlanságokat állítottak. Az ügyvezető szerint olyan döntések születtek, amelyek nem csorbítják a lakók jogait. Cáfolta, hogy 720 milliót vettek volna fel a szükséges felújításokra, a valós összeg 370 millió forint, így a lakóknak is kevesebbet kel kifizetniük, hogy mennyivel, arról most folynak a számítások.

– Ha a szövetkezet 1992 után végre összehívná a lakók közgyűlését (vagy a lakók aláírásaikkal az összehívást elérik), a város hajlandó az ehhez szükséges sportcsarnokot biztosítani. A közgyűlésnek kell tisztáznia a problémákat, azt, hogy a lakók tudnak-e a vezetéssel együttműködni, vagy olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy változtatásra van szükség – mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki morálisan elitélendőnek tartja, hogy a szövetkezet vezetését biztonsági őrök védték a lakoktól, akik a működéshez a pénzt befizetik.

Koszorúsné Csernák Anna, az egyik küldött – aki csütörtökön házbizottsági munkájáért oklevelet kapott – , a történtek után egész éjszaka nem tudott aludni, tegnap reggel pedig visszaadta a szövetkezetnek az elismerést, mert szerinte ezt a jelenlegi helyzetben nem fogadhatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!