Hírek

2015.03.10. 18:20

Békés tüntetés a toronyért

Székesfehérvár - Uniós forrásból épül, szépül a megyeszékhely vasútállomása. Ám - ahogyan erről már többször írtunk - a felújítás áldozatául esik a a különleges vasúti torony.

Gábor Gina

A 61 éves, vasbetonból készült irányítótorony, a magyar vasúti építészet csodabogara amelynek eredeti tervein ráadásul a neves Ybl-díjas építész, Rimanóczy Gyula aláírása szerepel , nem fér bele a hatalmas projektbe. Novemberben lebontják a forgalomirányítás különleges helyszínét, ahonnan belátni az egész pályaudvart. Pedig Fehérváron sokan gondolják úgy, hogy a II. számú állítóközpont megmentésre érdemes érték. Rimanóczy Gyula ugyanis szokatlan megoldást alkalmazott, amikort az állítóközpontot az V-VI vágányok fölé, illetve a IV-VII vágányok közé helyezte. Hasonló megoldásra elvétve akad példa Európában is, de nálunk ez az egyetlen.

A különleges, lábakon álló torony: az országban egyedülálló (Fotó: Koppán Viktor)

Az interneten, a közösségi oldalon két fórum is foglalkozik a toronnyal: a Székesfehérvári II. számú állítótorony az egyik, a másik pedig a Mentsük meg Székesfehérvár irányítótornyát! címet viseli. Az utóbbi elindítója, Sárvári Zoltán hónapok óta demonstrációt szervez. Március 14-én, 13 órakor az állomás előtt tartják meg a tiltakozást:

Sárvári Zoltán először élőláncot szeretett volna vonni a tiltakozókkal a torony köré:

- Erről lemondtam, hiszen az állomás építési terület is, én pedig senkinek nem akarnám veszélyeztetni a testi épségét - mondja erről Sárvári Zoltán. Ugyanakkor mégis szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy miféle érték megy veszendőbe. A feol.hu, toronnyal kapcsolatos, korábbi írásából is az derült ki, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a hazai közúti és vasúti beruházások megvalósítója hajthatatlan az ügyben: novemberben le akarja bontatni az épületet. Nem foglalkozik azzal a gondolattal, hogy a pályageometria módosításával a torony megmaradjon. Én mégis úgy érzem, a civil összefogásnak lehetne valami hozadéka. A demonstráció arra hívja fel a figyelmet, hogy talán még most sem késő: tenni kellene valamit a torony megmaradásáért. A tiltakozással azt szeretnénk elérni, hogy a NIF vizsgálja meg az épület megmentésének lehetőségét.

Sárvári Zoltán hangsúlyozza: békés megmozdulást tervez. Eddig több, mint hetvenen jelezték részvételüket:

- Nem tudom, hányan csatlakoznak még, de azt sem érezném kudarcnak, ha nem mindenki váltaná be az ígéretét. Én úgy érzem, az is lényeges, hogy mi, akik ott kinyilvánítjuk a követelésünket, legalább elmondhatjuk: nem néztük mindezt tétlenül, tettünk valamit a torony megmentéséért. Kérjük az illetékeseket: gondolják át az eddigi elképzeléseket, ne rombolják le az épületet, hanem tegyék lehetővé, hogy továbbra is részt vegyen a forgalomirányításban, ahogy eddig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!