Hírek

2010.05.16. 15:21

Árad a Bágyom-patak, húsz éve nem volt ilyen magas víz a Velencei-tóban

FMH - A Velencei-tó környékén is szakadt az eső a hét végén. A vasárnap reggeli szél hatalmas hullámokat hozott létre a tavon. A sok eső miatt a tó elérte az utóbbi húsz év legmagasabb vízszintjét, s a mederből kilépve a part menti partfal sétányait is elöntötte.

Kupi László

A Velencei-tó végénél befolyó kis patak, a Vereb-Pázmándi vízfolyás, a nép nyelvén Bágyom patak, a nyolcvanas évek egy-egy hatalmas nyári zivatarakor telt meg ennyire. Akkor egy-két szénaboglyát is lehozott Pázmándról, amelyek elakadása sokszor okozott áradást Kápolnásnyéken.
A velencei táboroknál előfprdult olyan, ahol a vendégségben lévő gyerekek reggel nem tudtak átkelni a tábor egyik oldaláról a másikra, mert a patak feletti híd fölött állt a vízszint. A tóparti kikötőkben most az erős szél sok horgászcsónakot is elsüllyesztett. Máskor ilyenkor a tópartot már a fürdőzők színesítették, ám a hét végén a hatalmasra duzzadt patakhoz hozták el a szülők a fiatalabb gyerekeket, akik álmélkodva nézték, hogy a máskor csendes kis patak, milyen hatalmas mennyiségű vizet áraszt a Velencei-tóba.
1996-ban volt ennél magasabb 4 centiméterrel a vízállás, de most azért magasabb a vízszint a tó nagyrészén, mert a jelenlegi vízszint magassága 180 cm volt és a 70-100 km-es szél létrehozta a "vízlengést" ( vízügyesek így hivják ezt a jelenséget), és ez egy 7-8 cm-es vízszintmagasságot hozott létre a tó keleti oldalán. A Velencei-tó vizét leengedik, mert Mórnál átszakadt két halastó gátja és nagyobb mennyiségű víz ment a leeresztő Gaja patakba, s nem akarják, hogy elöntse Sárbogárd térségét is a csatornarendszerből esetleg kilépő vízmennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!