Hírek

2015.07.22. 16:31

Albérletkereső Székesfehérváron - Gyerek és kutya kizárva?

Székesfehérvár – Nagyon sokan keresnek albérletet Fehérváron, akár több hónapon keresztül is, sokszor eredménytelenül. Hova „tűntek” a kiadható lakások?

Kocsis Noémi

Fülep Bálint nem éppen szokványos módját választotta az albérletkeresésnek, az alábbi szöveget – „Ön is olyan albérlőt keres, aki fiatal, mégsem kell attól félni, hogy lelakja garzonját? Akkor ne keressen tovább, mert az Ön ideális albérlője: Bálint!!! – és plakátszerű fotót oszt meg magáról a közösségi oldalakon és reménykedik, befut a megfizethető ajánlat.

Fülep Bálint albérletet keres

De mi a helyzet Székesfehérváron?  Van, aki tavaly óta keres és nem talál, pedig ingatlanközvetítői tűzközelben tevékenykedik. Többek egybehangzó véleménye szerint ismerősi segítség nélkül szinte reménytelen, de még úgy is igen nehézkes.

A HR-esként dolgozó Bernadett férjével és kisiskolás lányával tavaly talált kiadó lakást, de tapasztalatai most is érvényesek lennének:
– Érdemes minél több helyen keresni (neten konkrét ingatlanközvetítők oldalain,  a nagy adok-veszek portálokon, újságokban), és tényleg napi szinten, mert nagyon gyorsan elkelnek. Több a bútorozott, és sokszor az is olyan, hogy nem szívesen költözne be az ember, a főbérlő a leglehasználtabb cuccait hagyja ott, te meg nem tudod vinni a sajátjaidat. Nagyon kevesen engednek be kutyát, cicát, illetve sokan kikötik, hogy gyerek nem jöhet. A macskát még kiszervezné az ember a rokonokhoz, de könyörgöm, a gyereket mégis hogyan?

Hasonlóról számol be a két gyermekét egyedül nevelő Gabriella, akinek azért kell sürgősen költöznie a belváros közeli téglalakásból, mert a tulajdonos visszaköltözne .

– A mostani, mondhatni jelképes havi 40 ezer + rezsi sok nekem egyedül, és ennyiért nem lehet találni, a kötelező kaucióról már nem is beszélek. Itt a közelünkben van egy kiadó havi 70 ezerért, az be is takarná a fizetésemet.

Majdnem reménytelennek érzi a helyzetét Juhász Szilvia is, aki szintén egyedülálló lány bérlőtársával és összesen három kutyájukkal költözne kisebb családi házba. Amiben most élnek, onnan mennének, többek között a tulajdonos szinte már zaklatásnak felfogható magatartása miatt.

– Csakhogy nincs hova menni, pedig már „titkosszolgálati” módszerekkel is próbáltuk, üres házakhoz dobtunk be értesítést és szóltunk az összes ismerősnek. Én voltam főbérlő is évekig, soha nem volt problémám az albérlőkkel, most pedig öt hónapja nem találok semmit.

– Mi tavaly májusban kezdtünk keresni, mert vissza akartunk költözni Fehérvárra – meséli a fiatal friss apuka, Silye Zoltán. – Elsőre azt gondoltam, nem lesz gond, hiszen a kodolányisok megcsappanásával sok hely felszabadult. Tévedtem... Alapvetően kevés hirdetés volt, az árak minden következetesség nélkül kalkulálva. Volt egy lakás- reggel 8-kor tették ki az ingatlanos oldalra, 12 körül telefonáltam - röhögött az ingatlanos: már rég kiadták...

– Valóban, pillanatok alatt ki lehet adni a lakásokat. Nemcsak olcsóbb, 2 szobás albérletre, drága luxuslakásokra is van kereslet – mondja Pálfi Éva ingatlanszakember. – Hogy kevés a kiadó lakás, befolyásolja az is, hogy a sok válás után mindenki külön akar költözni. És a bukott hitelek után rengetegen eladták a lakásukat, hogy kifizessék a tartozást. Így míg korábban csak az bérelt, aki ideiglenesnek gondolta, ma az is, akinek ez az egyetlen megoldása a lakhatásra.

A kiadói oldalról félelmekről, évekkel később is kiköltöztethetetlen bérlőkről hallani, de volt pl. bérlőpárocska, akik a panelszoba parkettáján grilleztek, tönkretéve azt. Az biztos, hogy a város jelenleg érzékeny problémával áll szemben: hol fog lakni az a sok ember, aki nem talál magának kiadó lakást itt?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!