Hírek

2006.02.19. 18:29

A védõzónán belül is egészséges a baromfiállomány

Nagybaracska, (MTI) - A teljes baromfiállományt külön-külön megvizsgálták Nagybaracskán és Csátalján, és egyetlen esetben sem találtak olyan megbetegedést, amelynek köze lehetne a madárinfluenzához - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Mórocz Zsolt

Gyurcsány Ferenc ezt azután jelentette ki, hogy ma meglátogatott egy a madárinfluenza miatt kialakított védõzónán belüli kacsatelepet Nagybaracskán.

"A két érintett településen valamennyi háziszárnyas megvizsgálása megtörtént, köszönet érte az állatorvosoknak. A hír az, hogy a háziszárnyasok egészségesek" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki zártkörû megbeszélést folytatott a térség polgármestereivel is. Nagybaracska és Csátalja, ahol február elején madárinfluenza miatt elhullott madarak tetemeire akadtak "nincs karantén alatt", csupán állategészségügyi zárlat van a településeken - hangsúlyozta a miniszterelnök.
Hozzátette: a Csátalja és Nagybaracska között talált megbetegedett, majd elhullott hattyúval közvetlen érintkezésbe került személyek egészségügyi vizsgálata is megtörtént, nincs jele annak, hogy bármelyikük is megfertõzõdött volna a madárinfluenzától.

A miniszterelnök kíséretében utazó Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek elmondta: ahol a fertõzés veszélye miatt baromfiak levágását rendelik el, vagy más hasonló intézkedésre kerül sor, a tulajdonosok kárát megtéríti az állam. Így a meglátogatott kacsatelep tulajdonosa is joggal számíthat kártérítésre.
Aladics István házigazda elmondta, hogy jelenleg 3.000 tojó és 600 gácsér van állományában. A korábban szabadon tartott háziszárnyasokat most szigorúan zárva tartják, az emiatti stressz valószínûleg kihat a tojástermelésre. A kacsafarm tenyésztojásait jelenleg meg kell semmisíteni. Aladics István szerint kára egyelõre megbecsülhetetlen, de reméli: a késõbb majd igazolható kárát az állam megtéríti.

A miniszter utalt arra, hogy azok is valószínûleg kártérítést kapnak, akik elhullott bütykös hattyút vittek haza, s akiknél megelõzõ jelleggel 23 házi baromfit kellett levágni. "A két személynek ugyan tudnia kellett volna, hogy beteg madarat nem vihetnek haza, mégis "megpróbálok a jogszabályokban utána nézni", hogy valami módon õket is kártéríteni tudjuk - mondta a miniszter.

Balogh László, a Bács-Kiskun megyei védelmi bizottság elnöke az MTI kérdésére elmondta: a mai napig összesen 53 darab vadmadár és 2 darab háziszárnyas tetemet találtak az érintett területen. A háziszárnyasok egyértelmûen más ok miatt pusztultak el, a vadmadarak tetemét minden esetben a megyei vizsgálat után felküldték az Országos Állategészségügyi Intézetbe. Eddig három esetében merült fel az a gyanú, hogy madárinfluenza okozta elhullást, az ezekbõl származó mintákat egy londoni laboratóriumban vizsgálják. Süth Miklós országos fõállatorvos az MTI kérdésére közölte: a londoni vizsgálathoz legkevesebb egy hét szükséges, elõre láthatóan a jövõ hét közepéig érkezik meg az eredmény.

Gyurcsány Ferenc, aki a kacsatelep gazdájának meghívására helyi kacsasültet ebédelt, köszönetet mondott az állategészségügyi zárlat alatt lévõ települések lakosainak, akik betartják a szükséges intézkedéseket. Szólt arról is, hogy a térségben egyetlen olyan baromfi vágóüzem mûködik, amelyik élelmiszerboltokba szállít, de miután minden szárnyast egészségesnek találtak az állatorvosi vizsgálatok, az üzem engedélyt kapott az értékesítésre. A két állategészségügyi zárlat alatt lévõ településrõl, Nagybaracskáról és Csátaljáról külön engedéllyel vihetik a bajai piacra az árutojást a termelõk, tenyésztojást viszont nem szabad a településekrõl kivinni. Az állategészségügyi zárlat a két település 3 kilométeres körzetére terjed ki. Ami azt jelenti, hogy onnan nem szabad baromfit, húst, tollat, almot és tojást kiszállítani, avagy e termékekbõl a körzetbe szállítani. A rendõrök, polgárõrök minden település elõtt a jármûveket átvizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!