Hírek

2013.12.30. 15:35

Egy jó buli rossz véget is érhet, vigyázzunk a tűzijátékkal

Az év utolsó napján mindenki szeret önfeledten szórakozni. A tűzijáték látványos, kicsik és nagyok is rácsodálkoznak, azonban a biztonságos szórakozás érdekében be kell tartani a szabályait.

Miskei Anita

Viza Árpád árusként  nagyon fontosnak tartja a szabályok betartását, hogy ne történjen baleset

A tűzijátékok évről évre népszerűbb kellékei a szilveszteri buliknak, rendezvényeknek. Azonban mind az árusításnak, mind pedig a felhasználásnak szigorú szabályai vannak, melyekről az Fejér Megyei Rendőr főkapitányság adott tájékoztatást. Kiemelték, az árusok ellenőrzését már megkezdték, eddig nem találtak szabálytalanságot a megye egyetlen kereskedőjénél sem.

Nem csak az árusokra, a vevőkre is vonatkoznak a szabályok, például tűzijátékokat csak felnőttek vásárolhatják meg december 28-31. között, amit aztán január 5-ig birtokolhatnak. A pirotechnikai eszközöket csak december 31-én 18 órától január 1-én reggel 6 óráig terjedő időszakban lehet felhasználni.

A professzionális pirotechnikai eszközöket, nagy hatóanyag tartalmú tűzijáték termékeket azonban ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély, vagy felhasználás bejelentéséről szóló rendőrségi igazolás birtokában. Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy az európai szabványügyi szervezet által 2013. január 1-jén megjelentetett szabványa valamennyi bombának minősülő pirotechnikai terméket a 4. pirotechnikai osztályba, azaz a professzionális termékek közé sorolt át. Így a bombákat magánszemélyek nem vásárolhatják meg, s fel sem használhatják azokat.

Szilvesztert követően 5 napon belül kell visszavinni a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. A visszavétel helyéről, időpontjáról a vásárlókat a forgalmazás helyén jól láthatóan tájékoztatni kell.

A rendőrök a pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályokat is kiemelték, hiszen a legfontosabb a biztonság. Elmondták, más tűzveszélyes anyaggal együtt nem tárolhatók, el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos, kiskorúaktól el kell zárni azokat, tetőtérben és alagsorban, pincében sem szabad ezeket tárolni. Továbbá elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni, a hibás termékeket pedig tilos felhasználni, azt vissza kell vinni a forgalmazóhoz. Érvényben van az a rendelkezés, mely szerint tilos a petárda birtoklása, használata. Aki a rendelkezést megszegi, a tilalom ellenére petárdát, vagy bombát birtokol, illetve felhasznál, pénzbírsággal sújtható. A bírság 150 ezer forintig terjedhet és azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

Nem csak a rendőrség végez ellenőrzést, s érkezik a riasztásokra, hiszen az elmúlt év szilveszter éjjelén a katasztrófavédelem tűzoltóit 52 esetben riasztották országosan a tűzijátékok szabálytalan használata miatt. Kiemelték, tűzijátékokat gyermekek elől elzárva kell tárolni, hiszen könnyen megvan a baj. Hangsúlyozták azt is, hogy soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat.

Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el. Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és mindig várjunk pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!