Hírek

2014.01.02. 14:25

Változott néhány halfaj tilalmi időszaka, kifogható mérete és mennyisége

Fejér megye - A megyében több tízezer horgászt, valamint további, hozzánk látogató sok ezer vendéghorgászt érintenek a január elsejétől életbe lépett változások.

Tihanyi Tamás

Az országgyűlés december 17-én meghozott döntésével módosította a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt. Ez, valamint a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló minisztériumi rendelet alapján a horgászoknak egy sor változásra kell felkészülni. Az új szabályozásra való problémamentes átállás miatt a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik.

A 2014. évre érvényes állami horgászjegy váltására december végén, január elején kötik meg a forgalmazói szerződéseket a megyei halgazdálkodási hatóságok. A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet értelmében már 2015. január 31-ig lesz érvényes. Az állami horgászjegy díja 2014. évben is kétezer forint. Az új szabályozás szerint már annak is kiadható az állami horgászjegy, aki a határidőn túl, tehát 2014. február 28-a után adja le a fogási naplóját. Ebben az esetben viszont a horgásznak kétszeres díjat kell fizetnie.

Az elmúlt év egyik legszebb fogása Lengyel László budapesti horgász 8,3 kilogrammos süllője volt a Velencei-tónál. A süllő horgászatát nem szigorította az új halgazdálkodási törvény (Fotó: Lovász Lilla)

Az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló nem a területi engedélyhez, hanem az állami horgászjegyhez kapcsolt halfogásra jogosító okmány lett. Az új rendelet szerint a horgászok a 2013. évi fogási naplókat is legkésőbb 2014. február 28-ig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották (ez esetben igazolást kell kérni a leadásról), vagy ahol a 2014. évi állami horgászjegyet ki szeretnék váltani. A megváltozott szabályozás szerint legkésőbb az állami jegy váltáskor le kell adni a fogási naplót, amelynek ára kétszáz forint.

Módosult több halfaj fajlagos tilalmi időszaka, kifogható mérete és a napi kifogható mennyiség is. A nem kedvezményes állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként 3 darabot, összesen legfeljebb 5 darabot foghat ki. A kifogott halat korábban kifogottal kicserélni tilos. A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg fogható.

Fontos tudni, hogy 2014. január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. között a vermelő halállomány védelme érdekében szonár (halradar) használata tilos. Az új rendelet megtiltja a horogra kívülről akadt hal megtartását, a szabályosan kifogott, 30 cm-nél nagyobb halat pedig csak leölve lehet majd elszállítani a vízpartról. Az új jogszabályok még számos egyéb változást hoztak a horgászat szabályozásában.

A minisztérium munkatársai szerint fontos, hogy a horgászok és az egyesületi vezetők kövessék nyomon a jogszabályok megjelenését és tájékoztassák a horgásztársakat.

Az egyik szembeötlő változás, hogy mintegy fél hónappal meghosszabbították a csuka tilalmi idejét, amely így február 1-től március 31-ig tart majd. Szó volt róla, de nem szigorodott a csuka esetében a méretkorlátozás, maradt 40 cm a legkisebb kifogható példány hossza. A harcsa esetében azonban ez a korlátozás 50-ről 60 cm-re növekedett. Az új törvény több szám szerint három olyan keszegfajt is tilalmi idővel véd, amelyre korábban ilyen korlátozás nem volt érvényben. A domolykó, a szilvaorrú keszeg és a jászkeszeg mennyisége az utóbbi időben annyira megcsappant, hogy indokolt lett ez a védelem. A Velencei-tavon többnyire dévérkeszeget lehet fogni, amely faj nem esik korlátozás alá, de máshol, például a Dunánál érdemes figyelni, nehogy egy védett fajt keverjünk össze a dévérrel.

A süllő, a balin és a sügér esetében nem látunk változást, azonban annak biztosan nagyon sokan örülnek, hogy csökkent a legnépszerűbb horgászzsákmány, a ponty tilalmi ideje: ez az időszak lényegében ezután csak a májusi hónapra korlátozódik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!