Hírek

2013.11.06. 19:00

A szeretett, tisztelt művész és ember

Székesfehérvár – Áron Nagy Lajosról, a 100 éve született Munkácsy-díjas festőművészről szólt a szerda délután. Megemlékezéseket tartottak, kiállításokat nyitottak.

dr. Szabó Zoltán

A művész Budapesten született, 1913. november 7-én, de élete nagy részében Székesfehérváron élt, alkotott, nemzedékeket nevelt és tanított. Itt halt meg, 1987. január 6-án, a Csutora temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírjánál megemlékezést tartottak és koszorúztak szerda délután. A Vörösmarty Társaság Áron Nagy Lajos Művészetbarátok Köre elnöke, Lakner József beszélt a festőről, megemlítve, hogy a síremlék emlékezésre szólít, arra az emberre, aki szeretetből, emberségből és kiváló műveiből emelt időtálló emlékművet. Akárcsak a koszorúzásnál, a Basa utcai tiszteletadásnál, a művész egykori lakásánál található emlékműnél, emléktáblánál is sokan megjelentek.

Kovalovszky Márta művészettörténész a Vörösmarty Színházban látható Csongor és Tünde című pannóról is beszélt a megnyitón (Fotó: Koppán Viktor)

 

Az emlékmű alkotója Nagy Benedek szobrászművész beszélt Lajos bácsiról , akit a 60-as években ismert meg, miután Mórra került. Ott nem volt művészi élet, annál inkább Fehérváron. ahol igen élénk és pezsgő képzőművészeti, irodalmi légkör volt. A Vörösmarty téri közös, kollektív műterem vezéralakja pedig Áron Nagy Lajos volt, akit nyíltszívű, önzetlen, kifinomult embernek ismert meg Nagy Benedek.

Zsúfolásig megtelt a Vörösmarty Színház emeleti galériája is, ahol Áron Nagy Lajos grafikáiból rendeztek kiállítást. Szikora János színházigazgató és Brájer Éva alpolgármester köszöntő szavai után Kovalovszky Márta művészettörténész elemzését hallhatta a közönség a rajzokról, illetve a művész Csongor és Tünde című pannójáról, ami a színházban látható.

A pannó 1962-ben készült, akkor, amikor megnyílt Vörösmarty Színház, és a Nemzeti Színház társulata a Csongor és Tündét adta elő. A festményekből összeállított emlékkiállítást Cser-Palkovics András polgármester köszöntő szavai után Kovács Péter művészettörténész, személyes emlékeket is megidézve, ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Szent István Király Múzeumban.


Kovács Péter, mögötte Cser-Palkovics András és Vas Rezső (Fotó: Koppán Viktor)



Az alkotóra egykori kollégája, Vas Rezső, a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola igazgatója emlékezett. Áron Nagy Lajos 1939-től 1973-ig tanított az egykori Gépipariban . Végül a kiállítás rendezője, Izinger Katalin mondott köszönetet azoknak, akik segítették a tárlat létrehozását. Megemlítette, akivel csak találkozott, szeretettel és tisztelettel beszélt a művészről. A megnyitó után Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke mutatta be az évforduló alkalmából megjelent emlékalbumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!