Hírek

2017.03.12. 16:10

Nordic walking: egyre többen űzik

Március 11-én, szombaton másodjára rendezték meg az országos Nordic walking túrát Lajoskomáromban.

Szanyi-Nagy Judit

Magyarországon március első hétvégéjének egyikén tartják a Nordic walking-szezonnyitót. Bár évek óta erre az időpontra szervezik a túrát, az esemény csak tavaly vált hivatalosan is országossá.- A helyszínt tekintve azért Lajoskomáromra esett a választásunk, mert egy olyan településről beszélhetünk, ahol a lakosság 15 százaléka rendszeresen űzi ezt a sportot - mondja Galambos László, a Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetség alapítója, elnöke, s egyben a szombati program egyik vezetője - feleségével, Bettivel közösen.

Galambos László impozáns környezetben vezeti a csapatot
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A Nordic walking - másnéven skandináv gyaloglás vagy síjárás - egyszerű sportnak tűnik. Azonban a botok felcsatolása után rádöbbenhetünk: itt sem árt szakember segítségét kérni a megfelelő technika elsajátításához. - Ez a sport a nyugdíjas korosztálynak kiemelten ajánlott, biztosítva számukra az aktív mozgást - mondja a szakértő.

Hazánkban mintegy hetvenezren űzik ezt a sportot, amely a norvég hétszázezerhez képest elenyésző. De már Fejér megyében is egyre több "központja" van ennek a mozgásformának, például Fehérváron, a Velencei-tó környékén vagy Dunaújvárosban. - A jó útvonalon hegyek is vannak - tudtuk meg Galambos Lászlótól.

A túrát - sport lévén - bemelegítéssel kezdték a résztvevők
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A megnyitót követően Pirtyák Zsolt polgármester a teljes túrán is részt vett: a háziorvos vagy a jegyző mellett ő is aktívan űzi ezt a sportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!