Hírek

2006.06.13. 17:17

A meghozott intézkedések elégségesek

Budapest (MTI) - A madárinfluenza magyarországi megjelenése miatt meghozott intézkedések elégségesek és folyamatosak - jelentette be Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után kedden újságíróknak.

Mórocz Zsolt

A bizottság elnöke közölte: a foganatosított intézkedések és ellenõrzések hatékonysága érdekében együttmûködik a rendõrség, a katasztrófavédelem és az állategészségügy, valamint az érintett önkormányzatok polgármesterei, és a lakosság tájékoztatását mindenképpen elõtérbe kell helyezni.

Süth Miklós országos fõállatorvos elmondta: kedden további 127 ezer baromfit semmisítettek meg, és eddig Bodoglár és egy kilométeres körzetében összesen több mint 343 ezer szárnyast öltek le.

Szankon és Móricgáton megkezdõdtek a védekezõ intézkedések, és a három településen összesen majdnem 400 ezer szárnyast ölnek le, és a munka várhatóan csütörtökre befejezõdik - ismertette Süth Miklós.

A londoni laboratórium végleges eredménye, amely igazolja, hogy a H5 vírus N1-es alfajáról van-e szó, várhatóan pénteken lesz meg - tette hozzá a fõállatorvos.
Elmondta: a területeken 28 állatorvos dolgozik 60 segítõvel.

A kártalanítással kapcsolatban a szakember elmondta: meg kell vizsgálni, hogy a korábban hozott intézkedéseket a gazdák betartották-e, és ezek egyedi vizsgálatokat igényelnek. Jelenleg a károk összeírása folyik - mondta. Azoknál a gazdáknál, akiknél nem ölték le az állatokat, de értékesíteni sem tudják az állományt, a kárenyhítés megállapításának mértéke folyamatban van - hangsúlyozta Süth Miklós.

Bujdosó László országos tiszti fõorvos a tájékoztatón elmondta: a baromfitelepeken dolgozókat és a begyûjtésben segédkezõket jelenleg nincs értelme oltani, hiszen a vírussal való "találkozás" már múlt idõ, másrészt a védettség csak két hét múlva alakulna ki.
Hozzátette: amíg lokális problémáról van szó, addig nincs értelme oltani.

Süth Miklós megemlítette: az unió többi tagországa eddig nem jelezte Magyarországnak, hogy a "lezárt" körzeteken kívülrõl ne fogadna szárnyas-szállítmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!