Hírek

2017.08.14. 18:10

A "köröszt" mint érték - A ráckeresztúriak javasolhatnak a bizottságnak

RÁCKERESZTÚR - A Ráckeresztúri Települési Értéktár újabb értékekkel bővült. Az értéktár bizottság tagjai bíznak abban, hogy a településen élők és az onnan elszármazottak javaslataikkal, ötleteikkel segítik a munkát, hiszen minden érték, amit a közösség tagjai annak tartanak.

Gajdó Ágnes

Egy település értékeit számba venni nem könnyű feladat. Ha kívülállóként nézzük, talán egyértelmű, hogy elsősorban az épített örökség jöhet szóba; a műemléki vagy helyi védelem alatt álló szobrok, épületek. De sok minden más, helyi sajátosság is bekerülhet a megőrzendő értékek közé.

Első körben a Szent Kereszt felmagasztalása titulusú római katolikus templom és a Szent László tiszteletére 1779-ben emelt Szentháromság-szobor lett a települési értéktár része, majd a bizottság elfogadta az első és második világháborús hősi emlékmű valamint a Vöröskereszt helyi szervezete által állított, Ercsi-Ráckeresztúr határát jelző, úgynevezett "ercsi köröszt" értéktárba vételére tett javaslatot is.

Az Ercsi-Ráckeresztúr határát jelző, úgynevezett "ercsi köröszt" értéktárba vételére is van javaslat
Fotó: Gajdó Ágnes

Értéknek számít az önkormányzat képviselő-testülete által 2000-ben alapított Falunk Diákja-cím, melyet két, a helyi általános iskolában végzett nyolcadikos diák kap. A nevelőtestület olyan tanulókat javasolhat a díjra, akik a nyolc év során "kiemelkedő tanulmányi eredményükkel, kiemelkedő sportteljesítményükkel, tanulmányi és egyéb versenyeken szerzett helyezésükkel, egyéb kimagasló teljesítményükkel a községet gazdagítják, hírnevét öregbítik".

A díjazottak a község címerét ábrázoló emlékplakettet és pénzjutalmat kapnak. A bizottság felvette az értéktárba az eddig egyetlen publikált helytörténeti munkát, Novák József Ráckeresztúr község története 1347-1992 című kötetét, amely 1994-ben magánkiadásban ezer példányban jelent meg.

Bekerültek az értékek közé a helyi gólyák is, hiszen a természeti környezet fokozott védelme ugyancsak fontos feladat. A bizottság augusztus 15-én, kedden ismét összeül, és javaslatokról dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!