Hírek

2012.11.16. 10:47

A jövő sikeremberei

Budapest – Ezen a héten a világ 125 országával együtt hazánkban is kiemelt figyelem irányul a fiatal vállalkozókra: az ország 13 városában 50 rendezvényen várják a vállalkozó vagy vállalkozás iránt érdeklődő fiatalokat.

Gyuricza Ferenc

Mivel Magyarországon a fiatalok körében a legmagasabb, 25 százalékos a munkanélküliség, viszont a 15-34 év közötti korosztály kevesebb mint négy százaléka vállalkozik, ezért nagyon fontos, hogy sok fiatalnak bebizonyítsuk, akár vállalkozóként is lehet sikeres – mondta el lapunknak Kovács Patrik, a rendezvényeket szervező Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (Fivosz) elnöke.

– Egyelőre a fiatalok nem nagyon látnak perspektívát abban, hogy vállalkozzanak. A Fivoszt öt évvel ezelőtt éppen azért alapítottuk, hogy e korosztály speciális igényeinek megfelelő módon erősítsük vállalkozói ambícióikat és konkrét segítséget adjunk céljaik megvalósításához – hangsúlyozta.


Az ifjúsági vállalkozásfejlesztés iránti igényt a gazdasági válság hozta felszínre. A Fivosz öt évvel ezelőtt, alulról építkezve, teljesen független szervezetként jött létre. Jó kapcsolatot ápolnak a tradicionális érdekképviseleti szervezetekkel, de más módon kívánták megszólítani ezt a nemzedéket. A Fivosz ma már a legnagyobb ifjúsági szervezet a gazdaságban, amelynek több mint 800 tagja van, köztük nem egy cégtulajdonos évi egymilliárd forint fölötti árbevétellel.
– Magyarországon különösen nagy jelentősége van annak, hogy a fiatalok érvényesülési lehetőséget lássanak a vállalkozásban, mivel a gazdaság gerincét adó kkv-k legalább egyharmada generációváltás előtt áll – mutatott rá Kovács Patrik. – A közeljövőben sok fiatalnak kellene átvenni a családi vállalkozásokat, illetve azokat a cégeket, amelyek tulajdonosai, működtetői nyugdíjba vonulnak, de tevékenységük piacképes, érdemes folytatni vagy a helyükre állni, és számos új lehetőség van, amelyet csak a fiatal korosztály képes megragadni. Szerencsére ezt ma már nem csak mi látjuk – emelte ki Kovács Patrik –, hanem a döntéshozók és a gazdasági szereplők is odafigyelnek a fiatalokra. Ez mutatja, hogy a fiatal vállalkozók hete rendezvénysorozat partnereinek, előadóinak többsége jelentős szereplője a magyar gazdaságnak.

– Különleges lehetőség, hogy a magyar GDP negyedét termelő vállalkozások vezetői és tulajdonosai átadják tapasztalataikat, ismereteiket a fiataloknak. A rendezvénysorozat praktikus, a vállalkozások számára kézzelfogható információkat is nyújt, ez is motiváló erő: van, aki például a tavalyi rendezvényünk hatására indította el cégét.
Kovács Patrik szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok ne kényszerből, egyéb munkalehetőség hiánya miatt próbálkozzanak meg a vállalkozással. A Fivosz elsősorban az aktív, az életüket, karrierjüket, jövőjüket tudatosan építő, 18- 40 év között fiatalokat szólítja meg, akik számára vonzó és reális alternatíva az önállóan, saját felelősséggel végzett munka. Becsléseik szerint a már jól képzett, felkészült, korszerű világszemlélettel rendelkező korosztályban a jelenleginél jóval többen lennének alkalmasak arra, hogy sikeres vállalkozóvá váljanak. A szövetség ennek érdekében nagyon komoly eszköz- és feltételrendszert épített ki: a múlt héten mutatták be például a beszállítói programjukat, amelyben több hazánkban működő nagyvállalat kínálta fel azokat az üzleti lehetőségeket, amelyekhez beszállítóként csatlakozhatnak a kis-és középvállalkozások.

– Ez számukra egyben piacot, esetleg exportlehetőséget jelent – hangsúlyozta a Fivosz elnöke. – A Fivosz tagjai ugyanakkor nemcsak érdek-, hanem értékközösséget alkotnak. Képesek és igénylik az együttműködést, támogatják egymást a célok elérésben és a hálózatosodásra törekednek. Ezt a szellemet erősíti az évente odaítélt Fiatal Vállalkozók Díja is. A szövetségnek ma már jelentős vidéki bázisai vannak és nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik. Természetesen nem vagyunk álszentek: mindenki szeretne egyénileg is sikeres lenni, anyagi biztonságot teremteni, de mi egymást segítve és nem egymás kárára szeretnénk érvényesülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!