Hírek

2014.03.16. 17:20

Mesterházy Attila: igazságos rezsicsökkentést!

Székesfehérvár - Választási gyűlést tartott a megyeszékhelyen a kormányváltó pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila.

Tribolt Lajos

Mesterházy Attila úgy változtatná az adórendszert, hogy az átlag alatt keresők jobban járjanak (Fotó: Tósoki Attila)

- Minden párt a kormányzásra törekszik, ez természetes. Ám önök hangsúlyosan emlegetik a kormányváltás szükségességét.

- Igen, mert az országot járva, az emberekkel nap mint nap beszélgetve azt tapasztaljuk, hogy kormányváltást akarnak. Elegük van a Fidesz négy évéből, mert rosszabbul élnek. A programunk alternatívát ad a Fidesz túlkapásaival szemben, a jobb élet lehetőségére.

- Néhány fő elemét megemlítené?

- Például kiszámítható gazdaságpolitikát, jogbiztonságot teremtünk. Most befektetők sorát riasztja el az állandóan változó jogi környezet. Fenntartható és igazságos rezsicsökkentést szeretnénk. Ma az, aki árammal fűti az úszómedencéjét, sokkal több támogatást kap, mint, aki egy 48 négyzetméteres panellakásban él. Az életkörülmények javítása nem csak a rezsitől függ, így az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját 5 százalékra csökkentenénk. A nettó minimálbért 100 ezer forintra emelnénk, úgy, hogy a munkaadók terhei ne emelkedjenek. Olyan fejlesztésekbe kezdenénk, amelyeknek gazdaságélénkítő hatásuk van. Gondolok itt az úthálózat fejlesztésére, de belefognánk egy bölcsőde- és óvoda építési, szigetelési, fűtéskorszerűsítési programokba is. 250 ezer valódi munkahelyet szeretnénk teremteni. A közmunka ugyanis nem hosszú távú megoldás. Radikálisan csökkentenénk a kórházi várólistákat, a 65 év felettieknek a 100 ezer forint alatti nyugdíjakhoz 24 ezer forintos kiegészítést adnánk gyógyszerekre. A kis- és közepes vállalkozások bérjárulékaikat leírhatnák a társasági adójukból. A személyi jövedelemadó kulcsát úgy változtatnánk, hogy a hazai átlag alatt keresők jobban járjanak és nagyjából a 450 ezer forint felettieknél emelnénk a kulcsot, de ott is 30 százalék alatt maradna.

- Székesfehérvár katonaváros, sokan vannak, akiket érint a rendvédelmi nyugdíjakra kiszabott 16 százalékos adó

- A közelmúltban találkoztunk a rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel és nekik is elmondtuk, hogy visszaállítjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszert vezetünk be és visszaadjuk a szolgálati nyugdíjasok 2012 előtti státusát, így mentesülnek az ellátásukat terhelő 16 százalékos büntető adó alól. Sőt, a rokkantnyugdíjasok státuszát is visszaállítanánk, méltatlannak tartjuk, amit velük tettek.

- A sajtót és a közbeszédet a másik oldal tematizálja, mintha önök csak védekeznének

- Akkora a Fidesz médiafölénye, hogy ezt megteheti. Van, hogy egy nap több kormányoldali médium szó szerint ugyanazt a kérdést teszi fel. Az a cél, hogy az általuk tálalt ügyekben szólaljak meg és ne a programunkról beszéljek. Nekünk van programunk, ellentétben a Fidesszel. Van egy szakértőjük, aki a gyűlöletbeszéd nagymestere.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!