Hírek

2014.01.31. 09:14

A hamis állítások cáfolata

Pénteken közgyűlést tartott a székesfehérvári önkormányzat, ahol több napirendi pontot is megtárgyaltak.

Matók János

Előtte Cser-Palkovics András polgármester a város díszpolgárát, a 80. születésnapja alkalmából Kovács Ferenc mesteredzőt, a Videoton FC egykori legendás trénerét, valamint Ocskay Gábort, a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongozóinak a szakosztály-igazgatóját köszöntötte, aki pénteken ünnepelte 62. születésnapját, majd elkezdődött az érdemi munka. A leghosszabban az élsport 2013. évi támogatásáról esett szó, amelyről a politikai ellenzék nem valós, hamis állításai láttak napvilágot.

A közgyűlés a többi között arról is döntött, hogy létrehozza a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, amelyet a város egykori főépítészéről - a város kiemelkedően fejlődő időszakának, az 1930-40-es éveknek meghatározó építész egyénisége volt - neveznek el, s építészek, tervezők kaphatják meg.

A napirendi pontok között szerepelt a 2013-as sporttámogatás kérdése, erről Cser-Palkovics András a következőket mondta a határozat előtti kiegészítőjében: "Több helyen, a sajtóban, az interneten különböző nagyságú összegek láttak napvilágot az élsport támogatásával kapcsolatban. Ennek lényege, miszerint a város csak az élsportot évi egy milliárd forinttal támogatja, így a négy éves ciklusban összesen 4 milliárddal, ez egyértelműen a tények hamis állítása. Elkészült az ezzel kapcsolatos beszámoló,  miszerint 2013-ban 379 millió 500 ezer forint támogatásban részesült a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a jégkorong, az öttusa és az atlétika, mint élsport, de ebben az összegben az utánpótlás is benne van. Nem tartalmazza viszont a létesítmények fenntartási összegét, az 531 millió forintot. De a létesítmények, így az uszoda, a jégpálya, a Bregyó-közi centrum, az iskolai tornatermek nem csak az élsportot, a polgárok szabadidős tevékenységét, az egészség megőrzését,, a diáksportot is szolgálják. Lehet, vannak olyan polgárok a városban, akik ezt a két összeget is nagyon soknak tartják, de itt hívnám fel a figyelemet arra, hogy a Vörösmarty Színház költségvetése, az 1 milliárd 200 millió forint magasabb összeg, mint a sporttal kapcsolatos támogatás. De az a helyes, ha a színházat is támogatja, fenntartja  a város. Mert egyértelműen az a célja a városvezetésnek, hogy ne csak itt éldegéljenek, hanem igazi közösséget alkossanak a fehérvári polgárok. Ennek érdekében zajlottak és zajlanak jelenleg is a különböző infrastrukturális fejlesztések, s ezeket, valamint a sport támogatását a jövőben is fenntartjuk." A polgármester mondandójában a többi között azt is kijelentette, hogy a városmarketing szempontjából többet jelent a sportolók, a klubok nemzetközi szereplése, az eredményesség, mintha azért hatalmas összegeket kellene kifizetni a különböző médiáknak.  Végezetül kifejezte reményét, hogy Székesfehérvár elnyeri a várost megillető méltó rangját Európában, s ennek is egyik állomása lehet a felépítendő multifunkcionális csarnok, amely tervek szerint a budapesti Papp László Aréna után a második legnagyobb lesz Magyarországon.

A közgyűlés 19 igennel, ellenszavazat nélkül elfogadta a 2013-as sporttámogatásról szóló határozatot, és Cser-Palkovics András szóbeli kiegészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!