Hírek

2006.02.18. 18:23

A fõállatorvos szerint nincs szükség újabb intézkedésre

\r\nBudapest (MTI) - Nincs szükség újabb intézkedésre a valószínûsített madárinfluenzával kapcsolatban Magyarországon - közölte az MTI-vel a fõállatorvos.

Mórocz Zsolt

Süth Miklós hozzátette: szombaton három elhullott vadmadarat találtak a zár alá vont Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán. Viszonylagosan nyugodt a hétvége, a délutánig kapott jelentések szerint egy kormoránt, egy szárcsát és egy szürke gémet találtak Nagybaracska térségében, az elhullott szárnyasok tetemét az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállítják vizsgálatra - mondta Süth Miklós. - Az esetek miatt nincs szükség újabb intézkedésekre - fûzte hozzá. Közölte, az ország más területeirõl egyetlen olyan esetet sem jelentettek, amikor madárinfluenzára utaló gyanúval, tehát több madár elhullásával találkoztak volna - mondta.

Emlékeztetett: csütörtökön 22, pénteken 23 elhullott vadmadarat találtak az ország különbözõ területein. Azt kérjük az érintett települések lakóitól, hogy az eddigi fegyelmezettséggel tûrjék a zárlatot. Mint mondta, az térségben élõk eddig jól együttmûködnek a hatóságokkal. Kitért arra is: egyetlen szárnyas leölésére sincs szükség. A korábbi két esetben azért tették ezt meg, mert az emberek akkor beteg állatokat vittek haza. Sehol másutt nincs erre szükség - szögezte le, utalva arra, hogy korábbi kérésüknek megfelelõen a helyiek a szárnyasaikat elzárva tartják.

Arra a felvetésre, hogy a házi kedvenceink - kutyáink, macskáink - elkaphatják-e a fertõzést, a fõállatorvos azt mondta: ennek nagyon kicsi a valószínûsége. "Nem lehet kizárni", hogy házikedvenceink egy "érintett" vízimadárral találkozzanak, de eddig sehol nem utalt jel arra, hogy a kór átterjedt volna" - mondta. "Sem Romániából, sem Olaszországból, sem Hollandiából, ahol korábban nagy madárinfluenza-járványok voltak, soha nem hallottuk, hogy a házikedvencek érintettek lettek volna" - fogalmazott, hozzátéve: minden ésszerû óvatosság természetes, a madárinfluenzától függetlenül is.

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület a "felelõs állattartás" jegyében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadon sétáltatott állatokat lehetõleg pórázon kísérjék, nehogy elhullott fertõzött vadmadarakkal érintkezzenek. A Bács-Kiskun megyei Nagybaracska és Csátalja három kilométeres térségében védõkörzetet alakított ki szerdán a megyei védelmi bizottság. Egy tíz kilométeres sugarú területet pedig megfigyelési körzetté nyilvánítottak: ide tartozik Szeremle, Bátmonostor, Vaskút, Gara, Bácsszentgyörgy, Dávod, Hercegszántó, Homorúd, Báta, Dunaszekcsõ, valamint Dunafalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!