Hírek

2013.06.18. 15:54

A fehér papír nem harapós - Mindenki tud rajzolni!

Székesfehérvár - Újszerű, ötletgazdag, szabad és nagyon kreatív lett Moizer Zsuzsa és Barabás Zsófi első közös kötete, a Mindenki tud rajzolni! A két alkotó szombaton Fehérváron tartott rajzórát.

Kocsis Noémi

Moizer Zsuzsa Budapesten született ugyan, de 1993-1997 között a fehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában végezte művészeti tanulmányait. Majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és pedagógia szakára járt, jelenleg a fővárosban él és dolgozik. Barabás Zsófi nem különben: ő szintén a fenti két szakon végzett 2004-ben, mellette tervezőgrafikusnak tanult. A két fiatal alkotó munkakapcsolatához tehát apropót adtak az egyetemi évek, párszor később is keresztezték egymás pályáját - például béreltek közös műtermet. Mígnem Zsuzsa fejéből ki nem pattant tavaly az ötlet: készítsenek közösen egy olyan kiadványt, amely tényleg minden kis- és nagyobb gyermekkel megszerettetheti a rajzolást. A Scolar kiadó erre azonnal "ráharapott", olyannyira, hogy a két szerző e nyáron két további kötetre kapott megbízást, várhatóan szeptemberi megjelenéssel.

Balra Moizer Zsuzsa, jobbra Barabás Zsófi - a kötet címével indított Facebook-oldalukon rengeteg visszajelzést kapnak (Fotók: Kocsis Noémi)

Azt hisszük, minden apróság szeret ceruzával hadakozni a papír felett? Hogy bármelyik óvodásnak zsírkrétát nyomunk a kezébe, azonnal lelkesedve munkához lát? Hogy ez korántsincs így, arra a két, egyelőre gyermektelen alkotó is a könyv kapcsán jött rá. Minthogy arra is, a szülők-pedagógusok-gyermekek viszonylatában a szabad alkotást bizony olykor kiöntik a fürdővízzel. Ez a rajz csúnya, mert kimentél a vonalból! Így nem lehet rajzolni! Miért nem használsz színeket? - hallották a könyv kezdeményezői nagymamák, pedagógusok szájából a gyerekeket elkedvetlenítő mondatokat tavaly nyáron, amikor három művészeti tábort is tartottak.

Lelkesen dolgoznak a fehérvári foglalkozásra érkezett gyerekek

- Vannak gyerekek, akik megijednek a fehér laptól, leblokkolnak. Mi a könyvben feladatokat kínálunk: rajzold le például, ki ölel meg mit? Ezt a gyerkőcnek kell kitalálnia, mi csak elkezdjük az első két figurával, egy cicával és egy kisfiúval - mondja Zsófi. - Több korosztálynak szól a könyvük, a hároméveseknek éppen úgy van benne rajzolni való feladat, mint a kiskamasznak.

Így esett, hogy a múlt szombati, Pelikán galériabeli foglalkozáson a tízéves is lelkesen fantáziált és örökítette meg elképzelt lényeit papíron. A kötetet a fejlesztő- és gyógypedagógiában is sikerrel használják már. Zsuzsa és Zsófi számára hatalmas tanulsága a címből is adódott: ők már látják, hogy valóban mindenki tud rajzolni. Még a felnőttek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!