Hírek

2017.09.07. 16:31

Polgárdi díszpolgára gyermekorvosként rengeteget tesz az apróságokért

Polgárdi – A képviselő-testület az államalapítás ünnepe alkalmából díszpolgári címet adományozott dr. Lengyelfi Zsuzsanna gyermekorvosnak A doktornő Kongóban és Kenyában korábban orvosi missziós munkát végzett

V. Varga József

A kitüntető cím annak a kiemelkedő személyiségű állampolgárnak adományozható, aki valamely jelentős eredményt hozó munkájával, áldozatos tevékenységével, vagy egész életművével elismerést vívott ki – áll a képviselő-testület vonatkozó rendeletében. Ezzel a címmel tüntethető ki az a személy is, aki különösen jelentős, maradandó értéket teremtő munkával és példamutató emberi magatartással járult hozzá a város jó hírnevének öregbítéséhez, fejlődéséhez.

Lengyelfi Zsuzsanna ez a személy. A doktornő csaknem három évtizede meghatározó tagja Polgárdi egészségügyi ellátásának. Gyermekorvosként rengeteget tesz az apróságok (és persze a nagyobbak) egészséges fejlődéséért, szívén viseli a védőnői szolgálat munkáját. Az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának külső tagja. Számos gyermekrendezvény nem jöhetett volna létre az ő támogatói segítsége nélkül.

A doktornő 1983-ban végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, gyermekgyógyászatból rá öt évre szakvizsgázott. Tatabányán kezdett, majd 1988 óta folyamatosan Polgárdiban dolgozik – gyermekorvos, a városon kívül hozzá tartozik még a fülei körzet. A beosztásnak megfelelően a vegyes ügyeleti munkából is kiveszi a részét, felnőtt-háziorvosi és homeopátiás szakvizsgával is rendelkezik.

Lengyelfi Zsuzsanna a díszpolgári címet Nyikos László polgármestertől vette át Fotó: Tamás István

Az orvosi misszió nem áll távol tőle: 2009-ben Kongóban, 2011-ben Kenyában töltött egy-egy hónapot. Egzotikus helyszíneken, megdöbbentő helyzetekben a polgárháborús segélyakció keretében, illetve egy árvaházban. A körülmények, az állapotok, a sorsok mellbevágóak voltak. Az árvaházban, ami szeretetet tudott adni, százszorosan visszakapta a gyerekektől. A segíteni akarás és a kíváncsiság mozgatta afrikai kalandjain. A kiszolgáltatottság drasztikus volt, az emberélet mit sem számított – az itthoni dolgok átértékelődtek, felértékelődtek.

– Nagyon sokat kaptam afrikai útjaimtól, főleg emberségben – mondja. – Átgondolja az ember, hogy nekünk mi van, és máshol mennyire nincs, milyen is az igazán lyukas szociális háló.

Öt éve a Fejér Megyei Hírlap olvasói a Hónap orvosának választották. Amint akkor mondta: örül az elismerésnek, köszöni páciensei bizalmát, de ne feledkezzünk meg közvetlen kolléganőiről sem, a három védőnőről és a két asszisztensről, csapatmunka az övék, ha sikeresek, együtt azok – tette hozzá.

Ma is szívesen emlékszik vissza az akkori történésekre, és újfent csak megerősíteni tudja: nagyon jól esett neki az elismerés.

A díszpolgári címmel kapcsolatosan pedig úgy fogalmaz: a kitüntetés megtiszteltetés és egyben visszajelzés arra, hogy jó úton jár.

– A csecsemőktől a 18 éves korosztályig széles és változatos a skála, a praxisom létszáma ezer fő fölött van, s mindegyik gyermek más és más. Ami közös bennük: amikor betegek, különös figyelmet, türelmet és törődést igényelnek. Kellő hanggal, gesztussal, játékkal és empátiával – emeli ki.

A dolgok összefüggnek – állítja Lengyelfi Zsuzsanna. Nekik, gyermekorvosoknak a maguk komplexitásában kell viszonyulniuk az egyedi helyzetekhez. Fontos a családi háttér, az óvodai, iskolai körülmények ismerete. Az orvosnak jobban megnyílnak a szülők, és persze a gyerekek is. Ez a csaknem három évtized sok tanulsággal szolgált – hangsúlyozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!