Hírek

2017.08.15. 18:15

Fehérvár hírét viszi a matricázott Szent István mozdony

Székesfehérvár - Szó szerint Fehérvár hírét viszi a véglegesen keddre feldíszített, matricázott Szent István mozdony, hiszen minden elem a királyok városára emlékezteti a szemlélőt.

Kocsis Noémi

A mozdony az alkalomhoz illő ünnepélyes lassúsággal az állomás 1-es vágányára gördült be, kedden pontosan 16.30-kor, egyelőre még nem menetrendszerűen, de időben, Jonkli Károly mozdonyvezető irányításával.

A következő egy évben kb. 240 ezer km-t tehet meg itthon és a romániai határokon túl, hogy a hozzá kapcsolt kocsikkal teljesítse közlekedési feladatát és közben erősítse Székesfehérvár hírét, a városmarketing szempontjából.

A királyszoborral matricázott Bombardier Traxx mozdony a határon túl Bécset és Brassót is megjárja a tervek szerint - legelső méterein a MH Székesfehérvári Helyőrségi zenekar indulókkal köszöntötte, Mandl Róbert vezénylésével

A közeli jövő azonban egyelőre a Fehérvár – Budapest Déli pályaudvar viszonylatot tartogatja a díszes, a Rákóczi és Mátyás-mozdonyok mintájára egy újabb történelmi nagyságot megörökítő óriásnak. (A látványos grafikai tervezés a fehérvári művész, Jónás Attila munkája.)

A bíbor és arany (homokszín) borította látványos szerelvény külsejét Jónás Attila grafikusnak is köszönheti

Augusztus 20-án a fehérvári állomáson teljesít szolgálatot, az ünnepségek egyik látványosságaként, majd az ország sok városát, települését érintő körútjára indul, a hagyományos mozdonyokhoz hasonlóan utasokat szállítva.

A keddi átadó ünnepségen Csépke András MÁV-vezérigazgató cégük azon törekvését hangsúlyozta, amellyel nemzeti hagyományainkat támogatják. Cser-Palkovics András polgármester beszédében kiemelte, a Szent István kijelölte út ma is érvényes, az üzenet hirdetése, továbbvitele ma is fontos.

Kapcsolódó cikkünk itt olvasható:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!