Hírek

2017.08.25. 19:45

Az én házam, az én váram - Érdemes egy éven belül elindítani a birtokvédelmi eljárást

A kerítésen, telekhatáron átnyúló bokrok, faágak, de például a férj által kizárt feleség esetében is beszélhetünk birtokvédelemről.

Szanyi-Nagy Judit

Mit értünk az alatt, hogy birtokvédelem? - A polgári törvénykönyv elég tágan határozza meg a fogalmat: akit birtoklásában zavarnak, akadályoznak, azt birtokvédelem illeti meg, mással szemben is - válaszolja meg a kérdést Werger Éva, a székesfehérvári igazgatási iroda vezetője, aki azt is hangsúlyozza: - Felsorolhatatlan, mennyi minden tartozik ebbe a kategóriába. Az ingatlanhasználatból adódó birtokvédelmi eljárások egyik leggyakoribb példája a kerítésen, telekhatáron átnyúló bokrok, fák ágainak kérdésköre. Ebben az esetben birtokháborítást követ el a növény tulajdonosa, mert az ágak akadályozhatják, zavarhatják a szomszédot a saját ingatlanának használatában. De az is birtokháborításnak minősül, ha az egy házban lakó házaspár egyik fele kizárja a másikat a házból.

Jól látszik tehát: a jegyzői eljárásnál - amely gyorsabb, mint a bírósági - a jegyző jogkérdéseket nem vizsgál, csak a birtoklás ténye alapján dönt. Így az egy ingatlanban lakókat egymással szemben is megilleti a birtokvédelem, és ennél az eljárásnál valójában lényegtelen, milyen jogcím alapján (tulajdonosként vagy bérlőként) lakik a lakásban az adott fél.

Nem mellesleg akkor tartozik a jegyző hatáskörébe a birtokvédelmi eljárás, ha a birtoksértő állapot vagy cselekmény kevesebb, mint egy éve áll fenn. Birtoksértő állapot a fa ágának átnyúlása, birtoksértő cselekmény pedig a házastársak egymás közti kizárása. Ha ezeket a fennállást követő egy éven túl jelzi a sértett, az ügyben már csak a bíróság hozhat döntést.

- A lakás bérbeadásakor a bérlő kerül birtokba az én lakásomban. Ha úgy döntök, felmondom a bérleti szerződést - mert például a bérlő nem fizetett -, az már jogkérdés, mivel a szerződéssel kettőnk között egy polgári jogi jogviszony jön létre, s az abból keletkező vitás kérdések eldöntése a bíróság feladatköre. Éppen ezért nem érdemes azonnal zárat cserélni, mert ebben az esetben én mint tulajdonos követek el birtokháborítást - részletezi az irodavezető, hozzátéve: bár a szóbeli megállapodások érvényesek, érdemes minden esetben szerződést kötni, a könnyebb bizonyítás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!