Hírek

2017.07.07. 18:50

Seuso-előkészületek - golyóálló vitrinekben mutatják majd be

Nincs uborkaszezon az ezüstkészlettel kapcsolatos hírekben. A Magyar Nemzeti Múzeum által meghirdetett közbeszerzési felhívásból kitűnik - legalábbis a Seuso-kincs bemutatására szolgáló speciális múzeumi üvegtárlók számából ítélve -, hogy nagy ívű országos kiállítás előkészületei folynak.

Tóth Sándor

Vitathatatlanul a legizgalmasabb kérdések az ezüstszervizzel kapcsolatban:

- előkerülnek-e a tervezett régészeti kutatások során a készlet még rejtett darabjai;

- Magyarországra kerül-e hét Seuso-tárgy, melyet Lord Northampton birtokol, mivel a kormány informális tájékoztatóin többször elhangzott, előrehaladott tárgyalások folynak megszerzésükért;

- a leletegyüttes hány tárgyával nyílik a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban?

Mint hírt adtunk róla, a Seuso kutatási program egyik állomásaként decemberben a kincs felbecsülhetetlen értékű darabjait kiállításon mutatják be, vélhetően a MNM-ban. Ennek érdekében az MNM nyílt eljárással ajánlati felhívást kezdeményezett a Seuso-kincs tárgyainak kiállításához szükséges egyedi vitrinekre. A július 4-én közzétett állami közbeszerzés 16 speciális múzeumi üvegtárlóra szól. Ez
a szám első olvasatra erősen gondolatébresztő. Ugyanis az ezüstkészlet 14 tárgyát ismerjük, ehhez jön a tárolásukra/rejtésükre szolgáló üst, és a Kőszárhegy melletti Szárhegyen 1878-ban talált ezüstállvány (a szakemberek szerint minden bizonnyal hozzájuk tartozik). Így máris meglenne a helyük a 16 vitrinben, ha a kormánymegbízott tárgyalásai Lord Northampton ügyvédeivel sikerre vezettek volna, s a még nála levő tárgyak is Magyarországra kerülnek. Az augusztus 4-ig határidős közbeszerzési felhívás a vitrinek számán kívül azt is közli, milyen feltételeknek kell megfelelniük. Ebből kiderül, hogy 12 mm-es white glass golyóálló üveges, aktív klímás vitrinből hetet, míg 4+4-es ragasztott biztonsági üveges vitrinből kilencet rendeltek. A megkérdezett biztonságtechnikai szakértő szerint a golyóálló üveges, klímás tárlók szolgálhatnak a 2014-ben Magyarországra került ezüstedények bemutatására. Mivel ebből hét van - nem több! -, valószínűleg a kincs másik része még nem került Magyarországra. Tavaly decemberben már volt kiírás hasonló vitrinbeszerezésre, de az ügylet valamilyen okból nem jött létre. Egyelőre csak tippelni lehet, mi kerül az ajánlati felhívásban foglalt kilenc biztonsági üveges vitrinbe, a szakértő szerint feltételezhetően a Seuso-kiállításhoz kapcsolódó, de az ezüstkincsnél kisebb értékű tárgyak. Az egyedi vitrinek árát nehéz megbecsülni, azok a várható üzleti megállapodástól függnek. A megkeresett gyártók többsége nem is bocsátkozott becslésbe. A belső felszereltség nélkül (klíma, világítás, a megrendelő igénye szerinti egyéb biztonságtechnikai megoldások) kalkuláló cég képviselője a különlegesen védett ezüstkészlet tárgyai részére készülő vitrineket egyenként 4,5 millió forintra, míg a többit 2,5 millióra becsülte tárlónként - ez összesen 51,5 millió forint.


Nagy ívű országos kiállítás előkészületei folynak

Az ajánlati felhívásban foglalt további felszereltség, amely mind a múzeumi biztonsági, mind tárolási/megóvási előírások szerint elengedhetetlen ilyen egyedülálló műkincseknél, valamint a kiállításhoz szükséges építési/átalakítási, illetve berendezési munkálatok további sokmilliós költségvetést igényelnek. Csak összehasonlításként: a fehérvári Seuso-kiállítás vonatkozásában mintegy 60-80 millió forintos biztonságtechnikai, műtárgyvédelmi és épületfelújítási költségről nyilatkozott egy interjújában Cser-Palkovics András polgármester. Nyilvánvaló, az országos kiállítás jóval meghaladja majd ezt az értéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!