Hírek

2017.07.24. 19:45

Rákóczi Szövetség: Kárpát-medencei pedagógusok találkoztak

ISZTIMÉR -KIRÁLYSZÁLLÁS Az irodalomtanárok ötödik Kárpát-medencei találkozóját a Fejér megyei Királyszálláson rendezik meg a héten, a Rákóczi Szövetség táborában.

V. Varga József

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei magyar nyelv és irodalom szakos tanárok táborát július 24. és 28. között a festői Isztimér-Királyszálláson, az Erdei Pihenőparkban rendezi meg. A tegnap esti megnyitón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egyebek között a pedagógusok, és azon belül külön is a magyar nyelv és irodalom szakos tanárok felelősségéről szólt. Kiemelte a tudás, a következetesség, a partnerség és a jóság négyesének fontosságát. A megnyitón bemutatták a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című kötetet.

Soltész Miklós Királyszálláson vendégeskedett
Fotó: V. Varga József

A találkozót öt éve azzal a szándékkal hívták életre, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelvet és irodalmat oktató tanárok szakmai továbbképzésben részesülhessenek, megismerhessék mind a magyarországi, mind a szomszédos országok magyar nyelv és irodalom oktatását, továbbá, hogy a résztvevők között szoros emberi és szakmai kapcsolatok alakulhassanak ki. Az ötnapos találkozó a szakmai előadások mellett kulturális és szórakoztató programokra is lehetőséget biztosít. A táborban nyolcvan pedagógus vesz részt határon innenről és határon túlról: Magyarországról, a Felvidékről, a Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból.

A tegnap esti ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, részt vett a tábori randevún Méry Gábor könyvkiadó és Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány elnöke.

A táborban nyolcvan magyar nyelv és irodalom szakos tanár vesz részt
Fotó: V. Varga József

Soltész Miklós államtitkár a többi között kifejtette: a Kárpát-medencei pedagógusok felelősség nagy, egyrészt abban, amit a magyarság megmentéséért, valamint amit a nyelvvesztés ellensúlyozása érdekében tesznek. Soltész szerint a magyar nyelvnek "nemzetmentő ereje" van. Ráadásul nyelvünk kihat a magyar mentalitásra és gondolkodásra is - fogalmazott.

Takaró Mihály irodalomtörténész, a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesületének elnöke, a találkozó programfelelőse örömmel mutatta be a napokban megjelent a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című irodalomtörténeti kézikönyvet és szöveggyűjteményt. Elmondta: a kötettel hetven év szakmapolitikai mulasztását pótolták. Olyan könyv született, amely a magyarság hazájának a Kárpát-medencét tekinti, és igyekszik a Trianon után szétszakított magyar irodalom 1920 utáni fejlődését bemutatni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!