Hírek

2017.07.01. 08:40

"Személyi igazolványt" kaptak a gólyák - Kamerával figyelik a fészeklakókat

RÁCKERESZTÚR A településen korábban mindig fészkeltek gólyák, aztán a helyiek bánatára valamiért elmaradtak. Ám Damak Lászlóné, Kati, a a csodálatos madarak nagy barátja minden követ megmozgatott, hogy gólyakosár kerüljön a főút melletti villanyoszlopra. Meg is lett az eredménye!

Gajdó Ágnes

A ráckeresztúri gólyák jelenkori története három évvel ezelőtt kezdődött, amikor megjelent a fészekben egy magányos gólyácska, amelyről kiderült, hogy 2011. június 12-én gyűrűzték meg Dabason. A fiatal madár párra lelt, s a két gólya tevékenyen élte mindennapjait. (A közeli Szent László-patak - a Kanális - ideális tápláléklelőhelynek bizonyult, hiszen tele gólyáknak való csemegével. )

A madárgyűrűzés különleges élményt jelentett. Damakné Kati figyelte és fotózta az E.ON szakembereinek munkáját és a gólyákat

A gólyák életét otthonról is nyomon követhették az érdeklődők, ugyanis Damakné Kati kamerát szereltetett föl a háza tetejére, hogy a fészeklakók életét rögzítse. 2015 tavaszán kikelt az első fészekalj is; ráckeresztúri születésük tiszteletére r-rel kezdődő nevet kaptak: Remény, Repke, Rege. A három gólyácska sorsa sajnos nem várt fordulatot vett, amikor is az első kirepüléskor ketten rossz irányba, a falu felé indultak, s egy magasfeszültségű villanyoszlopnak ütközve áram-ütést szenvedtek. Ősszel a szülők és Repke csatlakoztak a melegebb vidékekre vonuló madarakhoz, s csak reménykedni lehetett abban, hogy visszatérnek.

Timi és Misi 2016 tavaszán újra elfoglalta s otthonossá tette a fészket, s hamarosan sűrűn ingázhattak a békabolt és lakóhelyük között, hogy a három éhes kölyöknek legyen elegendő eleség. Borostyán, Bársonyka és Bodroska nőtt, növögetett, próbálgatta szárnyait, majd rendben kirepültek - ezúttal a patak felé, és szerencsére nem történt tragédia. Augusztusban kajtár gólya csalogatta ki az ifjakat, a 3B előbb útra kelt, mint szüleik. Timi és Misi maradtak még, hogy fölerősödjenek a nagy út előtt. Augusztus végén lett üres a fészek.

A tél elteltével a gólyabarátok reménykedtek, hogy az idei tavasz is sok szép meglepetést tartogat. A fészekfigyelő kamera folyamatosan működött, és működik ma is, számos érdekes és különleges pillanatot rögzítve a gólyacsalád életéből. Május elején négy fióka született, s rövidesen a keresztelő is megtörtént. Napfény, Napsugár, Nádas és Naspolya bőven ad feladatot a felnőtteknek, nem győzik etetni, itatni őket, és a nagy melegben árnyékot tartani fölöttük.

Június végén az ifjak személyi igazolványt kaptak. Hogyan történt mindez? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai évtizedek óta minden év júniusában felkeresik a fehér gólyák fészkeit, és meggyűrűzik a fiókákat. A speciális ékszerrel ellátott madarak élete ezután nyomon követhető, legyen szó akár élőhelyválasztásukról, akár területhűségükről. A gólya roadshow országos program, az MME honlapján megtekinthető, hogy hol és mikor gyűrűzik meg a fiókákat. A madárbarátok akár több ilyen akciót is testközelből szemlélhetnek.

Ráckeresztúron Timi és Misi fészkénél gyűltek össze az érdeklődők, hogy tanúi legyenek a négy fióka meggyűrűzésének. Az E.ON szakemberei emelőkosaras járművel, vesszőkosárba téve hozták a földre a kis gólyákat, majd gyűrűzés után vissza is tették őket a fészekbe. Az egyik szülő - vélhetően Timi - végig ott körözött a fészek fölött, és türelmesen, de aggódva várta, hogy mikor kapja vissza a kicsinyeit. Staudinger István, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa gyűrűzte meg a fiókákat, sok kis óvodás és felnőtt jelenlétében. Napsugár száma HYT8, Napfényé HYT9, Naspolyáé H01L, Nádasé H02L lett. Ha a jövőben valahol felbukkannak, az azonosító szám alapján lehet majd tudni, hogy ők a ráckeresztúri gólyák. Mindegyik fióka két gyűrűt kapott. A bal lábukra fémgyűrű került, ami egyedi számot tartalmaz és a Budapest feliratot. Ezt csak akkor lehet leolvasni, ha a madár kézre kerül vagy elpusztul. A másik gyűrű színes és mű-anyagból készült, ezt a madár jobb lába felső részére erősítik, hogy akkor is olvasható legyen, ha az a fészekben vagy a vízben áll.

A ráckeresztúri gólyák igen gondos szülőknek bizonyultak

Ha néhány év múlva a gólyák valahol máshol bukkannak föl, a színes gyűrűn lévő számot leolvasva lehet tudni, hogy Ráckeresztúrról valók. A településen abban bíznak, jövőre is hazatérnek...

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!