Hírek

2017.07.19. 19:20

Ön szerint mi a legnépszerűbb szak az egyetemeken?

Már nincs messze az idei egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése, a diákok július 26-án este tudják meg, vajon sikerült-e az álomszakra bejutniuk vagy sem. Mutatjuk a legnépszerűbb szakokat!

Fejér Megyei Hírlap

"És te mi leszel ha nagy leszel? Milyen egyetemre adod be a jelentkezésed? Tudod már, mit akarsz majd tanulni?" - az alábbi kérdéseket biztosan számtalanszor hallhatták a családtagoktól, s barátoktól az idén érettségiző diákok, akiknek a válláról néhány napon belül egy újabb súly csúszhat le, ugyanis július 26-án kihirdetik a felvételi ponthatárokat, s kiderül, ki melyik szakra került be.

Általában a fiatalok még egy-egy ponthatár partit is szerveznek az alkalomból ingyenesen, elsősorban Budapesten éli ez a rendezvény a reneszánszát, de van már ponthatár parti vidéken is, például Pécsett, Békéscsabán, illetve Zalaegerszegen.

A fiatalok most élvezik a nyarat, de szeptembertől új kihívások elé kell majd nézniük Fotó: Illusztráció/Efott sajtócsapata

A besorolási döntést legkésőbb augusztus 5-ig elérhetővé teszik az e-felvételi rendszerében. A felsőoktatási intézmények felvételi határozatot is küldenek a jelentkezőknek, legkésőbb augusztus 8-áig.

Nehéz hónapokon vannak túl a tavasszal érettségizett diákok, amellett, hogy a vizsgákra fel kellett készülniük, még azt is el kellett dönteniük, mely egyetemre, főiskolára adják be a jelentkezésüket. Szerencsére a diákoknak már nem kell sokat aludniuk, hogy kiderüljön, sikerült-e felvételt nyerniük az álomszakra, ugyanis július 26-án este kihirdetik a ponthatárokat.

Aki a felvételi leadásakor megadta mobilszámát, neki SMS üzenetben megírják az eredményeket. A besorolási döntés, amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben, legkésőbb augusztus 5-től az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető. A felsőoktatási intézmények felvételi határozatot is küldenek a jelentkezőknek, legkésőbb augusztus 8-ig.

Legnépszerűbb alapszakok

A Felvi összeállítása alapján ebben az évben a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb szak a most felvételizők körében, összesítve összesen 3827-en tették le a voksukat a szak mellett. Nagy sláger idén a mérnökinformatikus, az óvodapedagógus, az ápolás és betegellátás, a gépészmérnöki, a pszichológia vagy éppen a turizmus-vendéglátás szak.

Legnépszerűbb osztatlan mesterképzések

Összesen 11955 fő jelentkezett az idén osztatlan mesterképzésre. A legtöbben a jogász, az osztatlan tanári képzés, általános orvos, színművész, fogorvos, állatorvosi vagy éppen gyógyszerész mesterszakokat jelölték meg.

Mely régióból jönnek a felvételizők?

A Felvi arról is készített felmérést, hogy az idén felvételit benyújtók Magyarország mely területén élnek. Az elemzésből kiderült, hogy a legtöbben a közép-magyarországi régióból szeretnének továbbtanulni, lényegében a jelentkezők közel egyharmad-része él az említett területen.

A második legnépesebb csoport az Észak-Alföld régió, amelynek részesedése 15 százalék, míg a legkevesebben a Dél-Dunántúl régióból érkeztek, utóbbi részesedése csupán 9 százalék. Az idei felvételire egyébként összesen
105 868-an jelentkeztek.

FELVÉTELIZŐK VÉLEMÉNYE:

- Egy éve döntöttem el, hogy jogász leszek. Először az ELTE-re szerettem volna menni, de végül a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet választottam. Az érettségim jól sikerült, történelemből emelt érettségit írtam, ami 81 százalékos lett.

Pető Gábor, Székesfehérvár

- Hat helyre is beadtam a jelentkezésemet, elsősorban a Közszolgálati Egyetemre szeretnék bejutni, mert a rendészettel szeretnék foglalkozni, s nyomozó szeretnék lenni. Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki karára is jelentkeztem.

Elbert Nóra Lili, Székesfehérvár

- A végső döntés szerint első helyre a SzE-GIVK gépészmérnöki szak került, mivel itt nyertem felvételt duális képzés keretein belül egy győri céghez. A matek- és informatikaérettségim kifejezetten jól sikerült, de a többi tárgy is jó lett.

Katona Bence, Mór

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!