Hírek

2017.07.05. 19:17

A külföldi "csomag" helyett értesítés? Ha a postaládánál nagyobb a küldemény, nem viszik ki

Bármennyire nagy klisé, igaz: az internet megjelenésével kitárult előttünk a világ. Éppen ezért ma már Münchenből, Londonból, de akár Kína vagy az Amerikai Egyesült Államok több részéről is rendelhetünk magunknak termékeket.

Szanyi-Nagy Judit

Az interneten rendelt termékek a magyarországi és a külföldi cégektől egyaránt az otthonunkba érkezhetnek. Az utóbbi években pedig - főként a külföldi tárgyak olcsóságát tekintve - a magyarok előszeretettel rendelnek az országon túli helyekről, melyet a sokszor ingyenes postaköltség is vonzóvá tesz. Van, hogy egy itthon kétezer forintba kerülő nyakláncot ötszáz forintért megvehet az ember külföldről rendelve, ingyenes postai szállítással, és ez sokaknak még akkor is jobban megéri, ha esetleg másfél hónapot kell várni az áhított termékre. A kérdés joggal merülhet fel: hogyan érkezhet alacsony postaköltséggel vagy ingyenes szállítással egy-egy ilyen távoli küldemény?

A válasz abban rejlik, hogy a webáruházak jellemzően nemzetközi közönséges levélként, nem pedig csomagként postázzák küldeményeiket, így azokhoz nem társul részletes nyomkövetés és kézbesítési időgarancia sem. Mindez persze nem feltétlenül elég indok ahhoz, hogy a postai szolgáltató - ha úgy gondolja - ne kézbesítse a küldeményt, és csak egy értesítőt hagyjon a postaládánkban. Ami mindezt szabályozza, az az áprilisban életbe lépett kormányrendelet, amely már egy konkrét méretet ír elő. E szerint a 324x229x24 millimétert meghaladó méretű küldemények kézbesítését a posta mellőzheti, elég, ha csak egy értesítőt hagy a címzettnél, aki így a - főként - külföldről rendelt "csomagját" személyesen veheti át. Kiemelendő: a szabályozás a nem könyvelt küldeményekre vonatkozik, így a könyvelt nemzetközi küldemények kézbesítési folyamata nem változott - melyet a Magyar Posta Zrt. több fórumon is megerősített. Így, ha nem érkezik meg a küldemény, ajánlott értesítőt keresnünk.

Azok a webáruházak, amelyek alacsony vagy ingyenes postázási költséget kínálnak, rendszerint nem csomagként, hanem nemzetközi vagy ajánlott levélként adják fel a küldeményt.

 

Ennek hátránya lehet, hogy többnyire nem lehet nyomon követni azokat, továbbá sérülés, tartalomhiány vagy elveszés esetén egyik postaigazgatás sem vállal kártérítési felelősséget.

 

A nemzetközi sima vagy ajánlott levélként feladott postai küldemények átfutási ideje több tényezőtől is függ: például a feladó készlethiányától és postázási szokásaitól, a felvételt végző nemzetközi posta átfutási idejétől vagy a szállítást végző légitársaság aktuális kapacitásától.

 

Ha az áruk az Európai Unión kívülről, például Kínából vagy az Egyesült Államokból érkeznek, azokat vámkezeltetni kell. Erre - megbízás alapján - a postai szolgáltató vállalkozik.

 

Ha az Európai Unión kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni.

 

A külföldről érkező áruk vámkezelését és kézbesítési előkészítését a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik.

Rendelet is szabályozza a kézbesítendő küldemények méretét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!