Hírek

2017.06.10. 16:33

Rövid a szívátültetésre várók listája, és ez baj!

Száznál több újszíves vett részt azon az orvos- beteg találkozón, amelyet szombaton, a fehérvári Városháza dísztermében tartottak.

B. Kiss László

Az első magyarországi szívátültetés 25 éves évfordulója jegyében szervezett nagyszabású orvos-beteg találkozót  a transzplantáltak részére Székesfehérváron a Szív a Szívért Alapítvány. Az alapítványt 1994-ben két magánszemély hozta létre azzal a céllal, hogy erkölcsileg és anyagilag is segítse, támogassa az újszíveseket, illetve a szívtranszplantációra várókat. A találkozó alkalmával tartott konferencián több orvos is részt vett.

Ez alkalommal kértünk interjút dr. Szabolcs Zoltán szívsebész professzortól, az alapítvány elnökétől, aki az újszívesek túlélési esélyét firtató kérdésünkre válaszolva elmondta: az idén eddig 23 szívátültetést végeztek Magyarországon, a megműtöttek közül ketten hunytak el. Egy éves időintervallumot tekintve a szívtranszplantáltak 80-85 százaléka marad életben, a műtétet követő húszadik évet közel 50 százalékuk éli meg.

Az első beteget 1993 januárjában műtötték meg, ő máig ugyanazzal a szívvel él, amelyet akkor kapott. Családot alapított, három gyereke van, aktív tagja a társadalomnak - tudtuk meg a professzortól.  A második, aki hazánkban szívátültetésén esett át, a fehérvári Koncz Antal volt, aki 2013-ban másodszor is új szívet kapott. Ő is ott volt a szombati találkozón.

Szabolcs Zoltán professzor (középen) a konferencián az elnökségben foglalt helyet

Szívtranszplantációra jelenleg hazánkban csak 53-an várnak. Nem jó, hogy csak ilyen kevesen. Az európai szakmai direktíva szerint 10 millió lakosnál 80-100 személynek kellene szerepelnie az új szívre várók listáján. Azért lenne fontos, hogy hosszabb, népesebb legyen a lista, mert akkor könnyebb lenne minden esetben megtalálni azt   a személyt, akiben a felajánlott donor szív gond nélkül tovább élhet.

Ezért azt szorgalmazzák, hogy kétszer ennyien legyenek a szívátültetésre várakozók - magyarázta Szabolcs Zoltán. Jelenleg átlagban négy hónapot várnak a betegek a műtétre. Ha többen lennének a várólistán, ez az idő kitolódna, viszont nem veszítenénk el, tucatnál is többször, átültetésre felajánlott szervet.

Jelenleg 328 szívtraszplantált él Magyarországon, közülük sokan nehéz körülmények között. Rajtuk kíván segíteni a szombati orvos-beteg találkozót megszervező Szív a Szívért Alapítvány - tudtuk meg Erdős Ferenc Lászlótól, az alapítvány kuratóriumának titkárától, aki maga is újszíves.

A Városházán tartott konferencia résztvőit a vendéglátó fehérvári önkormányzat részéről Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntötte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!