Hírek

2017.06.05. 20:20

Folytatásos falunapok és pünkösdi királyválasztás

Kisláng, Mezőszentgyörgy – A kislángi gasztronómiai fesztivált Benke László mesterszakács vezényelte. Mezőszentgyörgyön a „királyi udvar” szakácsai tüsténkedtek a bográcsok körül. Utcabállal zártak itt is, ott is: Dudar Ferivel, illetve Boldog Ádámmal.

V. Varga József

Kislángon nem szakítottak a folytatásos falunapok hagyományával. Pénteken este ünnepi műsorral nyitottak, és kiállítás nyílt a gyerekek munkáiból. Szombaton fogathajtó versenyt rendeztek és veterán járművek seregszemléztek a nagyréten. A focisták az Oláh Zoltán-emléktornán rúgták a bőrt, a helyitermék-bemutató és az állatsimogató helyszínére kisvonat közlekedett.

A falu első gasztronómiai fesztiválja pünkösdvasárnap zajlott a művelődési háznál: a gasztroudvarban helyi és környékbeli csapatok serénykedtek. Az aranyérmet a tekintetes zsűri döntése alapján, a Kálozi Borbarátok Egyesület különítménye gyűjtötte be. Vadas jellegű őzpörköltet készítettek burgonya fánkkal – mesélte Szabó Gábor, az egyesület elnöke.

A mezőszentgyörgyi pünkösdi király, Gyarmati Jóska és gyermekei Fotó: V. Varga József

A gyerekek aszfaltrajzversenyen alkottak, hintáztak, ugrálóváraztak és nem pihent a „bicik-ló" sem. A színpadon koncertek sorjáztak: az EVM rockot nyomatott, Postás Józsi slágereket. Hamisítatlan carib és brasil show-val szolgált a Ritmo de Conga & Reinas del Ritmo együttes.

A SolymiConga igazi karneváli hangulatot hozott pünkösdvasárnap Kislángra Fotó: V. Varga József

Mezőszentgyörgyön a hagyományos pünkösdi királyválasztás köré építették a vasárnapi programokat. Megújították a királyi attrakciót: a legényekre hét próba várt: a szellem, az ügyesség és az erő feladatai. A királyjelöltek ezúttal apródot is hozhattak magukkal. A ceremóniamester nem cifrázta, lazán közölte: „Vigyétek véghez a lehetetlent!"

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Keresztes Milán végzett, a másodikon Nyikos Sándor. A királyi korona és jogar egy régi lovaghoz, a korábbi többszörös győzteshez került: Gyarmati Józsefhez (alias Szusza). Jó királyunk a relikviákat Berta József polgármestertől vette át, gyermekei, Rebeka és Józsika közreműködésével.

Szentgyörgyi színpadon: Bíró Kriszti és az „önkéntesek" Fotó: V. Varga József

Az udvari gulyásfőző versenyben Gyenis József és gárdája diadalmaskodott; a gyerekek kincsvadászatát a Somogyi Szabolcs – Zsemberi István páros nyerte. A színpadon Bíró Kriszti, a Happiness látványtánc formáció és Magyar Rózsa vitte a prímet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!