Hírek

2017.06.14. 17:35

Nyári menetrend szerint járnak a vonatok június 17-től!

Június 17-én, szombattól két és fél hónapon át nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, a több mint egymilliós, nyári, balatoni utasforgalom színvonalasabb kiszolgálása érdekében - írta a MÁV Zrt. közleményében.

Bokros Judit

A tanévzárással bekövetkező változások a buszközlekedést is érintik. Fejér megyében a helyi és a helyközi járatok már június 17-én, szombattól a nyári szünidőhöz alkalmazkodó menetrend szerint járnak - tudtuk meg Pruzsina Alice-tól, a KNYKK kommunikációs főmunkatársától, aki hozzátette: az utasok többsége a hét első munkanapján szembesül a változásokkal.

A nyári menetrend ideje alatt összességében kevesebb járat közlekedik majd, s ez így lesz egészen az iskolakezdésig. A részletekről, az egyes vonalak aktuális menetrendjéről a társaság honlapján lehet tájékozódni. Kaphatók azonban menetrendi kiadványok is a pályaudvarokon - tudtuk meg.

Június 17. és augusztus 27. között korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, hétvégén plusz vonatok, kerékpárszállítási lehetőség várja a magyar tengerhez utazókat.

Bagolyvonatok

A fenti időszakban továbbá csütörtökönként, péntekenként és szombatonként késő este és éjjel is közlekednek vonatok a Balatonra. Ezeken vasútőr és esetenként rendőri járőrszolgálat is felügyeli
a rendet.

Vonatközlekedés a Balaton északi partján

Változás a korábbi évekhez képest, hogy a Tekergő gyorsvonatok gyorsvonati pótjegy váltása nélkül lesznek igénybe vehetők. Munkanapokon 30, hétvégenként napi 40 közvetlen járattal juthatnak el
az utasok az északi parti állomásokra és vissza. Székesfehérvári átszállással ezenkívül még további 8 vonat közlekedik.

A Budapestről Tapolcáig naponta kétóránként közlekedő, hét pár Kék Hullám sebesvonat Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. Budapest
és Balatonfüred között Katica sebesvonatok közlekednek, 134 perces menetidővel.

Hétvégén a Balatonra 6:35 és 18:35 között, Balatonfüredről a fővárosba 9:11 és 21:11 között kétóránként indulnak. Munkanapokon napi négy Katica közlekedik irányonként. Vasárnaponként 16:21-kor, Balatonfüredről Budapest-Délibe új, Fecske elnevezésű sebesvonat közlekedik, az utána induló Katica sebesvonat zsúfoltságának csökkentése érdekében.

Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, valamint Szombathelyről közvetlen vonat indul az északi parti üdülőhelyekre. A Záhonyból induló vonaton 43-47, Szombathelyről pedig 16 darab bicikli szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.

Vonatközlekedés a déli parton

A Balaton déli partjára vonattal utazók idén is megtalálják a számukra legkedvezőbb eljutási lehetőséget, munkanapokon 22, hétvégenként napi 31 vonattal juthatnak el az utasok a déli parti állomásokra.

A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely között kétóránként közlekednek, a tó partján csak a forgalmas állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A menetidő mindössze 71 perc Kelenföld és Siófok között. A legnagyobb forgalmú üdülőhelyek felé utazva szombaton és vasárnap reggel a Balaton felé, délután Budapest irányába érdemes a Keszthelyi FLIRT gyorsvonatot választani. Siófokra és az Aranypartra a leggyorsabban a Siófoki FLIRT sebesvonatokkal lehet eljutni. A Kelenföld-Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 4 perc.

Utazás a Velencei-tóhoz

A Z30-as és a G43-as jelzésű vonatok félóránként indulnak Velencére és Gárdonyba. A Budapest-Déli és Székesfehérvár között közlekedő, óránként induló Z30-as zónázó vonatokkal a turisták, strandolók a Velencei-tó minden állomására eljuthatnak.

A zónázó vonatok Kelenföld és Érd alsó között nem állnak meg, ennek köszönhetően a főváros (Kelenföld) és Velence közötti utat 31 perc alatt teszik meg. A G43-as gyorsított személyvonatok budapesti végállomása Kőbánya-Kispest, így Velence és Gárdony Dél-Pest térségéből is közvetlenül elérhető.

Az utazási idő Kőbánya-Kispest és Velence között 55 perc. Hétvégenként a Velencei-tóhoz a leggyorsabb eljutást a G30-as járat biztosítja. Szombaton és vasárnap a Déli pályaudvarról a tópartra a délelőtti, Budapest irányába pedig az esti időszakban két pár gyorsított személyvonat is közlekedik G30-as jelzéssel. A plusz járatokkal Kelenföldről 25 perc alatt Velencére érhetnek az utazók.

A részletes nyári menetrend és további információk a MÁV honlapján elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!