Hírek

2017.06.25. 19:00

Jótól jót tanulni - kiemelkedően a tehetségkutatás területén

SOPONYA - 2013 tavasza óta díjazzák Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díjjal azokat a határunkon innen és túl oktató pedagógusokat, akik kiemelkedő munkát végeznek a tehetségkutatás területén.

Szanyi-Nagy Judit

Jótól jót tanulni, mondja a latin mondás, a Bonis bona discere. Az ebben a szellemben kiosztandó díj elnyeréséhez az elismerésre alkalmasnak vélt pedagógus felterjesztése mellett azt is "igazolni" kell, hogy a jelölt hosszú évek óta kiemelkedő tehetségfejlesztő munkát végez. A soponyai Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Hollósi Lászlóné egyike azoknak, akik elnyerték az idei díjat: ő a "kiváló tehetségfejlesztő" elismerést érdemelte ki.

Amikor az iskolában végzett munkájáról kérdezem, még nem is sejtem, milyen szenvedéllyel mesél majd mindennapjairól, az őt körülvevő kollégákról, és természetesen a diákokról. Az igazgató matematikát, fizikát és kémiát tanít az intézményben, amely sokak szerint alapvetően is nagy kihívást jelent a gyermekek körében. Ő mégis tud adni egy olyan pluszt, amelynek köszönhetően a fiatalok többsége megkedveli ezeket a természettudományos tárgyakat, vagy legalábbis fejlődést mutat bennük. - Van olyan diákom, aki korábban utálta a fizikát, most pedig kiemelkedő eredményeket ér el - támasztja alá az előzőeket. Ehhez az eredményhez többféle eszközt és - ami még fontosabb - módszertant vet be a siker érdekében. - A tanórákon rendszeresen kísérletezünk, mérünk, használjuk a kooperatív technikákat, az interaktív táblákat és a tanulói laptopokat is, amelyből minden diáknak jut egy az adott tanórán. De gyakorlati tapasztalatokat is szereznek a gyerekek: projektmunkákat, kiállításokat készítenek, ma pedig erdei iskolába mennek, ahol vízvizsgálat és csillagászat is lesz. Emellett többször tartottunk már kísérletező délutánokat is, amely során a diákok bemutathatták társaiknak vagy szüleiknek az eredményeiket - részletezi, majd hozzáteszi: - Mindig meg kell újulni. Fő célom, hogy a gyermekek is élvezzék a tárgyakat, örömmel tanulják azokat. A tehetségek mellett pedig a hátrányos helyzetű diákok támogatása is fontos számomra s a tantestület számára, akik nélkül ezt az eredményt, elismerést nem értem volna el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!