Hírek

2017.05.20. 11:38

Újabb rekord: 292 csengettyűvel szólt az Örömóda

Besnyő – Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Csengőfestet a faluban. Idén még többen szálltak be az Örömóda „elcsengettyűzésébe”.

Bokros Judit

Utoljára néhány evvel ezelőtt, szintén a Csengőfesten született országos rekord az Örömóda kapcsán. Akkor 269 csengettyűvel szólalt meg Beethoven ismert zeneműve, az unió himnusza. Idén, a tizenegyedik fesztiválon ezt akarta túlszárnyalni a Szironta Együttes, amely a Csengőfest egyik szervezője az Európai Harang- és Csengettyűegyüttesek Szövetségével együtt.

Szombaton kilenc együttes - Budapestről, Porcsalmáról, Miskolcról, Kecskemétről, Pécsről - érkezett az országból, egyrészt, hogy műsort adjanak, másrészt, hogy részt vegyenek a rekordkísérletben. Így a Szirontával és a Besnyői Népdalkör csengettyűseivel együtt tizenegy csoport tagjai csatlakoztak a rekordkísérlethez, amelyet az általános iskola udvarán rendeztek meg. A produkciót Gémesiné Fejes Zsuzsanna polgármester köszöntője előzte meg, majd következett a felkészülés a rekordkísérletre. Ezután hangzott föl élesben az Örömóda, a szépen csilingelő hangszerekkel.

A Besnyői Népdalkör is besegített a rekordkísérletbe a Szirontának. Utóbbi vezetői: Sólyom Balázs és Germán Márton
Fotó: Koppán Viktor

A végén a házigazda Szironta egyik vezetője, Sólyom Balázs számolta össze a hangszereket, egyenként. 278, 279, 280, ... 291, 292 ... és megvan a rekord! Sőt, még több csengettyű is volt talán. Gémesiné Fejes Zsuzsanna ezután elmondta a Fejér Megyei Hírlapnak: nagy öröm, hogy ismét megrendezhették a fesztivált. A rekordkísérletbe tiszteletbeli csengettyűsként maga is beszállt, Sólyom Balázst lesve, mikor kell a hangszert megszólaltatni.

Az együttes vezetőjétől megtudtuk, hogy a vendég együttesek között a kecskemétiek teljesen újak. A miskolci csoport évek óta visszajár a fesztiválra, a pécsiek pedig csak azért jöttek, hogy beszálljanak a rekordkísérletbe. Aztán mentek is tovább, míg a többiek azért maradtak a saját műsoruk és egy kis közös időtöltés kedvéért.

Sólyom Balázs elmondta még, hogy az Örömóda csengettyűs előadásának világrekordja legutóbb 600 hangszerrel szólalt meg. A hazai rekordkísérletnek eddig a fesztivál végén álltak neki, ám ezen a gyakorlaton idén változtattak. Ennek oka az volt, hogy ilyenkor még mindenki ott van, a vendég együttesek sem indulnak haza, így sokan tudnak bekapcsolódni. Az, hogy valóban sikerült-e a rekord, mindig a közös csengettyűzés után derül ki, amikor összeszámolják a leadott hangszereket. A nap során még számos program várta a besnyőieket és a vendégeket a szép időben.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy hamarosan újabb fontos összejövetelre kerül sor.

A falu családi napja és a gyermeknap ugyanis május 27-én, szombaton lesz. A programok 9 órától kezdődnek, és lényegében az éjszakába nyúlnak. A sportpályán lesz a kispályás labdarúgó bajnokság és ott zajlanak a gyermekprogramok. Érdekes lehet 15.30-tól Debrődi Mária, a Heim Pál Gyermek Kórház orvosának előadása, Egészségtudatosság a gyermeknevelésben címmel. A kulturális műsorok 17 órakor kezdődnek az iskola udvarán, sztárfellépőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!