Hírek

2017.05.30. 19:53

Sajtótájékoztató Sukorón a 2018-as költségvetésről

SUKORÓ A 2018-as központi költségvetésről tartott sajtótájékoztatót kedden Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke.

S. Töttő Rita

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az elmúlt évekhez képest 700 ezerrel többen dolgoznak ma Magyaroszágon, ami, hangsúlyozta „ma már nem csak a közmunkának köszönhető". A jövő évi költségvetés kapcsán pedig kiemelte, csökkennek a munkát terhelő adók: például a  kisvállalati adó 13 százalékra, a társasági adó marad Európa legalacsonyabb 9 százaléka, az EHO és a SZOCHO 20 százalékra csökken.

– 2018-ban a közszférában folytatódik a béremelési program, az adócsökkentés pedig lehetővé teszi, hogy a bérek felzárkózzanak az unió fejlettebb tagállamainak bérszintjéhez. Ez talán itthon tartja a fiatalokat is – tette hozzá a képviselő.

Sajtótájékoztatón Fotó: a szerző

Molnár Krisztián a családtámogatásokról szólt s azt mondta: a 2018-as év a kétgyermekes családok nagy nyertesei lesznek, hiszen havi 35 ezer forint családi adókedvezménnyel segíti a kormány a családok megélhetését. Az első házasok adókedvezménye szintén komoly segítség lesz, ahogy az otthontámogatási rendszer is, amely a gyerekvállalást ösztönzi. Az otthontámogatási rendszerre 2018-ban 226 milliárd forint áll rendelkezésére az állami költségvetésből. Az idősek 3 százalékos nyugdíjemelésre várhatnak, de nyugdíjprémium kifizetésére is lehetőség nyílik 2018-ban.

Minden eddiginél nagyobb forrást, 79 milliárd forintot szánnak jövőre az ingyenes gyermekétkeztetésre, de több jut a bölcsődei rendszerek fejlesztésére is. A sajtótájékoztatón kiemelték még az első sikeres nyelvvizsga és az emelt szintű idegen nyelvi érettségi és a fiatalok számára az első vezetői engedély megszerzésének ingyenessé válását is. Továbbá elhangzott: 102 milliárddal több jut egészségügyre s 80 milliárddal több oktatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!