Hírek

2017.05.31. 16:05

Állják a fizetős, javasolt oltások árának felét

Velence - Sokba kerülnek a nem kötelező, de javasolt védőoltások. Egy többgyermekes család esetében akár több százezer forintra is rúghat a számla, ha beadatják az agyhártyagyulladás, a bárányhimlő, a rotavírus elleni oltássorozatot. Velencén előremutató kezdeményezést indított a helyi testület: a rászoruló családoknak térítik a fizetős vakcinák árának felét.

S. Töttő Rita

Számos súlyos betegség ellen léteznek már védőoltások, melyek közül több ingyenes Magyarországon. Vannak azonban térítés ellenében igényelhető vakcinák is, ilyenek például a súlyos, időnként halálos kimenetelű agyhártyagyulladás elleni oltások is. Ezeknek az ára azonban igen borsos, ráadásul szinte mindegyikből kettőt kell beadni a gyermeknek a védettség elérése érdekében. Sok tízezer forintjába kerülhet tehát a szülőnek, ha védeni szeretné gyermekét az agyhártyagyulladás, a rotavírus vagy éppen a bárányhimlő ellen, ám ez gyakran nem elvi, hanem anyagi kérdés az orvosi rendelőkben.

Nincs ez másként a velencei rendelőkben sem, ahol Sirák András főorvos, a város alpolgármestere is látja, sokaknak milyen komoly gondot okoz egy-egy ilyen vakcina kifizetése. A szülői dilemma keserű és szomorú vége, amikor anyagi okokból döntenek az oltások elhagyása mellett, tekintve például, hogy több gyermek is él a családban, ami miatt a százezer forintos vagy azt meghaladó összeget is ki kellene fizetniük.

Velencén Oszvald Éva gyermekorvos már több olyan oltást is beadott, aminek kifizeti az önkormányzat a felét Fotó: Molnár Artúr

Ezért döntött úgy Sirák András javaslatára nem rég a velencei képviselő-testület, hogy a helyben élő lakosság számára 50 százalékos támogatást nyújt a családoknak a nem kötelező, de javasolt védőoltások beszerzésére. Azaz féláron kaphatják ezeket a vakcinákat azok, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi 85 ezer 500 forintot.

Sirák főorvos elmondta: 5 millió forint keretösszeget különítettek el erre a fontos célra. A visszatérítés egyébként szigorú feltételekhez kötött: kell hozzá a gyermek taj-számával ellátott gyógyszertári számla a vakcináról, írásos igazolás az orvostól, jövedelem igazolás és kérvény is.

Hasonlóan széleskörű támogatási formáról nincs tudomásunk, de például Móron a rotavírus, Székesfehérváron a fiúknak a HPV elleni védőoltást téríti az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!