Hírek

2017.05.30. 17:35

A kötelező szervizdíj felszámolhatja a borravalót?

FEJÉR MEGYE - Két turisztikai szervezet kötelezővé tenné a szervizdíj felszámolását a vendéglátóhelyeken. Vajon kiválthatja-e mindez a hagyományos borravalót?

Majer Tamás

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége nemrég megszellőztetett javaslata jövő évtől 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését indítványozza. A lényeg, hogy a szektort kikezdő munkaerőhiány csökkentésére - fizetésemeléssel - legyen forrás.

A szükséges összegeket a már elfogadott áfacsökkentés mellett a szervizdíj bevezetésétől remélik, sőt, utóbbi a gazdaság fehérítését is szolgálhatná. A vendéglátás áfája idén 18 százalékra csökkent, jövőre 5-re zuhan, azonban - szintén a következő évtől - 4 százaléknyi turizmusfejlesztési hozzájárulást is meg kell majd fizetniük a vendéglátósoknak.

Az általunk megkérdezett szakmabeliek - köztük séf, érdekvédelmi szervezet vezetője, étteremtulajdonos - álláspontjai eltérőek. Van, aki az állam támogatását látná a javaslat elfogadásában, hiszen a szervizdíj kedvezőbben adózik, mint a borravaló, más szerint éppen az állam számít újabb adóbevételekre.

Vinoczai Viktória (k) szerint jó visszajelzés a borravaló Fotó: Koppán Viktor

Ruprecht László séf - Etyeken és Dunaújvárosban is kóstolhatjuk ételeit -, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke szerint kedvező a szervizdíj. Úgy látja, hogy az ötlet a gazdaság fehérítése mellett egyaránt szolgálná a vendéglátóipar munkáltatóit és dolgozóit.

- Ez egy gesztus az állam részéről - mondta, majd hozzátette, ahol ő dolgozott, eddig is mindenhol tartalmazott az ár felszolgálói díjat is, ezen felül, ha elégedettek a vendégek, rendre adnak még borravalót is.

Ruprecht László szerint az áfacsökkentések ugyan segítenek, de a beszerzési áraik, a kiadásaik nettó végösszege folyamatosan emelkedik. Állandó probléma az ágazatban a munkaerőhiány is. A kötelező szervizdíj lehetőséget teremtene a bérek emelésére.

- Nem nőnének az ételek árai, az árak összetétele változna csupán - fogalmazott Ruprecht, aki kiemelte, hogy amíg a munkavállalóknak a szervizdíjból származó jövedelmükből csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, addig a borravaló jóval nagyobb adóteherrel jár.

Keresztény Ferenc, a megyei Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) elnöke maga is panziótulajdonos Fehérváron, ő egészen másképp látja a tervezetet.

- Ha a vendég meg van elégedve, úgyis ad 10 százalék borravalót, de gusztustalan attól is kötelezően elvárni, aki nincs megelégedve - mondta az elnök, aki szerint a készpénzkímélő fizetési módszerek esetén kevésbé jellemző a borravaló.

Keresztény Ferenc, a KISOSZ Fejér Megyei elnöke munka közben, ő is ellenzi a kötelező szervizdíj bevezetését Fotó: Koppán Viktor

Erdős Zoltán Fehérváron bérel éttermet. Úgy látja, a fekete pénzek tisztán látása miatt vezetnék be a kötelező szervizdíjat, ahogy korábban az online pénztárgépeket is.

- Sokan úgy gondolják, hogy a szervizdíj magát a borravalót takarja, de ez nem így van. A tervezet újabb pénzbeszedésről szól, hiszen a szervizdíjat be kell ütni a gépbe, a borravalót viszont nem - mondta. - Nem arról szól a fáma, hogy a vendéglátósok jobban járjanak, hanem arról, hogy az állam több adóbevételhez jusson - folytatta.

Vinoczai Viktória egy Fehérvár belvárosi artcafé üzletvezetője, szerinte borravalót az adjon, aki szeretne.

- A borravaló a vendéglátósnak is visszajelzés a vendég elégedettségéről - mondta, majd hozzátette, ha a szervizdíjat kötelezővé teszik, akkor beépítik áraikba, de ügyelnek arra, hogy vendégeik számára ez ne járjon áremelkedéssel. Számukra az a lényeges, hogy a hozzájuk betérők jól érezzék magukat náluk, és a borravaló vagy éppen a szervizdíj kérdése ne feszélyezze őket.

Karácsonyi Bettina

Bernáth Gábor

Palotás Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!