Hírek

2017.05.30. 16:31

Az eltáncolt cipők - 25 éves az etyeki művészeti iskola

Etyek – Huszonöt éve alapította meg a helyi művészeti iskolát egy etyeki zenész „gyerek”, Buzás Bálint

Zsohár Melinda

Neki is meghatározta életét, pályáját, hogy hangszert adtak idejekorán a kezébe.

Fotó: Szabó Erika

Mára beigazolódott, hogy a művészeti iskoláknak helye van az alapszintű képzésben. Ha nem lesz művész a gyermekből, a személyiségfejlődéshez, az egészséges életszemlélethez, a jó közérzethez hozzájárul a zene, ének, rajzolás, tánc. Etyeken a 25 éves évfordulón csaknem három órán át zenéltek, táncoltak, énekeltek jelenlegi és egykori tanítványok, s egy kiállítás képeit is megszemlélhették a büszke szülők és a vendégek. Garaguly Tibor polgármester fővédnöki büszkeséggel köszöntötte a negyedszázados intézményt.

Fotó: Szabó Erika

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hosszú neve pontosan fedi, mi mindenből ad útravalót a gyerekeknek. Utóbbi igazgatója Bényei Tibor zenész, tuba tanár és kamaraművész, trombitás. Saját együttese a Freemen Jazzband, fivére a Hot Jazz Band ismert énekese, Bényei Tamás. Az igazgató vezeti az iskola ifjúsági zenekarát, s a helyi zenekart.

Fotó: Szabó Erika

A sváb hagyományú településen mindig voltak rézfúvósok, ezeket az érzéseket mentette át Jávor Zoltán, a művészeti iskola megalakítása előtt. Ő szedte össze a gyerekeket a fúvós zenekar indítására, Buzás Bálintot is ő nyerte meg egy életre az ügynek, s ennek a jellegzetes zenei műfajnak. Bényei Tibor különösen illőnek tartja a köszönet szavaival felemlíteni a kezdeteket.

Fotó: Szabó Erika

Az immáron hivatalosan is beindult művészeti iskola alapító igazgatója, Buzás Bálint zenész idején elindult a zenei képzés, s egy esztendő múltán a képzőművészeti oktatás, Lakatos Lilla művész-tanár jóvoltából. A népzene, néptánc, citera mellé Magdó Ildikó indította el a népi ének szakot. Országos versenyeken értek el kiváló eredményeket az etyeki gyerekek, a végzettek közül jó néhányan művészeti pályára kerültek.

Fotó: Szabó Erika

Az etyeki Németh Balázs a tuba szakavatott művésze lett, Vendli Áron klarinétos, s a képzőművészet különböző formáit művelik magas szinten egykori etyeki tanítványok. Bényei Tibor a legfontosabbat hangsúlyozza: bárki hozzáférhet a választott művészeti alapképzéshez az iskolások közül. „Csak úgy", örömből is lehet énekelni, rajzolni, muzsikálni. A tehetségek felfedezése öröm, inspirálja a művész-tanárt, de a csillogó képességek nélküli gyermekeknek élményt adni legalább olyan felemelő érzés. S minden készség és képesség fejleszthető, ami kihat az egyéb tantárgyak könnyebb elsajátítására, szögezi le az igazgató.

Fotó: Szabó Erika

A Nyeste Ferenc vezette iskola 350 tanulójából legalább 150-en művészetisek, nincs gond az utánpótlással. A leharcolt hangszerek, az elfoszlott viseletek, az eltáncolt cipők helyébe kerülnek újak. A Fülemüle Alapítványt a helyi Kosztik József alapította, ezen keresztül is támogatható a művészeti iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!