Hírek

2017.04.20. 19:09

Világgá dalolják öröküket – "A dalnak élni kell! Kacagni és sírni... Újult hitet adni!”

Negyvenöt éves születésnapját ünnepelte nemrégiben a Jenői Asszonykórus. Köszöntőkkel, tortával, műsorral és vigassággal.

V. Varga József

A Pávakör 1972-ben alakult, majd később felvették a Jenői Asszonykórus nevet. Németh Istvánné Gyöngyi 36 éven át vezette őket. Népszerűségük nemcsak a lakóhelyükön, hanem a megyében és a határon túl is egyre nőtt.

– Hisszük, hogy mondandónk van a jelen és a jövő számára – emelte ki jelenlegi vezetőjük, az egykori alapító tag, Kerekes Józsefné Katalin.

– Minden nép megél addig, amíg van mondandója embertársainak, legyen az szóban vagy éppen dalban – tette hozzá Frikton Károlyné Bori. – Valljuk, hogy dalaink igazi örömforrások mindazok számára, akik hallgatják őket.

És valóban. Az asszonykórus tagjai (Balsai Miklósné, Benke Zoltánné, Bíró Jánosné, Csolig Erzsébet, Friktonné Bori, Kerekesné Katalin, Klemensits Lajosné, Kozma Gyuláné, Molnár Pálné, Takácsné Alföldi Mária, Varga Erika, Vargáné Irén) ezáltal végzik el közösségformáló, a szülőföld szeretetére hangoló nemes munkájukat.

Tizenketten. A Jenői Asszonykórus negyvenöt éves születésnapját ünnepelte nemrégiben barátaival
Fotó: V. Varga József

Öt öltöző saját, eredeti népviseleti ruhájuk van, gondozzák, és pótlásáról is mindig gondoskodnak. Bőszoknyáik a bécsi, brokát, festő, fehér alapon kék mintás és rózsás névre hallgatnak, kiegészítve két-három vetet fehér alsószoknyával, a fekete selyem, illetve a kékfestő köténnyel, a mizlis blúzokkal, a fekete félcipőkkel, a fejkendőkkel.

Díjaiknak se szeri, se száma, többszörös aranyérmesek az országos népdalminősítőkön. Gödöllőtől Kalocsáig, a Felvidéktől Kárpátaljáig tájoltak, a közelmúltban Székesfehérváron léptek fel, Szigetszentmiklóson jártak, bejutottak a nyugdíjas Ki mit tud? hajdúszoboszlói országos középdöntőjébe.

A jeles évfordulón Kerekes Ildikó polgármester emléklappal és virággal köszöntötte az asszonykórus jelenlegi és egykori tagjait, Körmendi Gitta költő az alkalomra írt versét olvasta fel. A kórus vidám dalokból kötött színes csokrot, a berhidai néptáncosok fergeteges aratási mulatságot mutattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!