Hírek

2017.04.12. 20:25

A hosszú hétvégén sokan elmennek otthonról, ezt használják ki a betörők - Vigyázzunk!

Fejér megye - Sokat tehetünk a saját biztonságunk és értékeink megóvása érdekében akkor is, ha úgy döntünk, a hosszú hétvégét az otthonunktól távol töltjük.

Szanyi-Nagy Judit

A betörések nagy részét délelőtt és a sötétedést követően követik el; leginkább az ajtón, ablakon át a lakásba jutva - tájékoztatta lapunkat Sipos Mónika rendőr főtörzsőrmester, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Sipos Mónika válaszolt
Fotó: FM RFK

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint a nyaralási időszak mellett a hosszú hétvégéken is emelkedik a lakásbetörések száma. Ráadásul Fejér megye ebben fokozottan érintett: a közlemény alapján Budapest és a közép-magyarországi régió a legveszélyeztetettebb terület.

- Az ingatlanok védelmére nemcsak az ünnepi időszakokban, hanem egész évben ajánlott fokozott figyelmet fordítani - emelte ki Sipos Mónika rendőr törzsőrmester, majd hozzátette: - Természetesen kiemelten igaz ez a hosszú hétvégék esetében, amikor többen felkerekednek, és rokonlátogatóba indulva akár napokra is elhagyják lakhelyüket. A szóvivőtől megtudtuk: a betörések nagy részét délelőtt és sötétedést követően követik el. A betörők leginkább az ajtón, ablakon át jutnak a lakásokba, épp ezért fontos a nyílászárók mechanikai védelme (például rácsokkal, fém redőnyökkel).

A bűnelkövetők módszerei rendkívül változatosak: bármilyen alkalmas tárgyat - akár a helyszínen találtat is - eszközül használhatnak
Fotó: Molnár Artúr

- Értékeink megóvásához a korszerű vagyonvédelmi eszközök (riasztóberendezés, mozgásérzékelő lámpák, kamerák) használata is nagyban hozzájárulhat - ajánlja. Ha valaki nem szeretne ilyen eszközökre költeni, természetesen más megoldást is választhat.

- Indulás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a nyílászárók zárt állapotban vannak. Többnapos utazás esetén érdemes a szomszédot, rokont megkérni, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, ürítse ki a postaládát. Hasznos lehet egy időzített kapcsoló alkalmazása is, ami az előre beprogramozott időpontokban felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a televíziót, rádiót.

Manapság pedig azt is érdemes kiemelni, hogy semmiképpen se tegyük közhírré a különböző közösségi portálokon azt, hogy nem tartózkodunk otthon, hiszen ezzel csak felhívjuk a figyelmet az üresen álló házunkra vagy lakásunkra - tanácsolta a szóvivő. Bár a bűnözők eszköztára rendkívül változatos - hiszen akár egy helyszínen talált tárggyal is betörhetnek -, a feszítő-, vágó- és ütőeszközök alkalmazása a legjellemzőbb.

- Az elkövetők leginkább a nehezen azonosítható és könnyen mozdítható értéktárgyakat részesítik előnyben, így a kisebb, könnyen elrejthető ékszereket, értéktárgyakat és készpénzt, valamint műszaki cikkeket visznek magukkal - mondja Sipos Mónika.

Éppen ezért semmi esetre sem ajánlott, hogy a megtakarításunkat a lakóhelyünkön tartsuk, mert az otthoni rejtekhelyek nem jelentenek megbízható védelmet. - Ha valaki mégis úgy dönt, hogy otthon tartja a pénzét, akkor egyrészt ne beszéljen róla senkinek, másrészt mindenképpen javasolt azt az ékszerekkel és a kisebb műszaki cikkekkel együtt egy széfben vagy rögzített trezorban elhelyezni - ajánlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!