Hírek

2017.03.13. 15:44

Az érszűkület 400 ezer embert érint - Elég az amputációkból, éljen két lábbal a földön!

Székesfehérvár - Negyedik alkalommal rendezik meg a magyarországi Érszűkület Napot március 16-án. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a Hiemer-házban.

Szabó Zoltán

A nap jelmondata: Elég az amputációkból, éljen két lábbal a földön!

Az érszűkület az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség világszerte, így Magyarországon is. Idejében történő felismerésével elkerülhetőek az olyan súlyos, sokszor halálos szövődmények, mint a szívinfarktus, az agylágyulás, a végtagelhalás, a lábamputáció és a lábszárfekély. A perifériás érbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor a vérkeringési zavar az alsó végtagokban lép fel.

Az alsó végtagi verőérszűkület Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint, egy hazai felmerés szerint a 60 év feletti populációban 14 százalékos a betegség előfordulása. Az életkor előrehaladtával a gyakoriság nő, 65 év felett minden ember érintett. – hangsúlyozta a tájékoztatón  Balsay Miklós diabetológus, angiológus főorvos. Egy átfogó tanulmány alapján Magyarországon a nagy végtag-amputációk (boka feletti) száma háromszorosa az EU átlagnak, évente 6500-8000 között mozog. 2004 és 2012 között ez a magas szám nem csökkent – szemben a többi EU állammal. Ezen változtatni megelőzéssel, életmódváltással (dohányzás abbahagyása, rendszeres testmozgás, fogyás, zsírszegény étrend), szűréssel, rizikófaktorok gyógyszeres kezelésével, korai diagnosztizálással, szintén korai stádiumban elkezdett kezeléssel lehet. Ezért hirdették  az Országos Érszűkület Napot idén március 16-ára,  hat nagyvárosban.

Székesfehérváron más alkalommal tartanak  szűrést a tavasz folyamán, erre időben felhívják majd a figyelmet. A városban egyébként  2015 óta évente két alkalommal  rendeznek érszűkület szűrőnapot.  Alkalmanként 150-170 lakos vizsgálatát végzik el védőnők, orvosok, nővérek közreműködésével. Fehérvár 2011-ben elfogadott egészségfejlesztési tervében, továbbá az idén indult Kégl György városi egészségügyi programban hangsúlyos szerepet kapnak a prevenciós programok.  Fehérváron minden feltétel adott a perifériás érbetegség szűrésére,  amely  iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés, tette hozzá Östör Annamária, az önkormányzat egészségügyi és sporttanácsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!