Hírek

2017.03.02. 16:05

Villámcsődület! A kétszázadik születésnapon ünnepeltek

Nagyszalontán ünnepséggel, Székesfehérváron villámcsődülettel kezdődött az Arany János-emlékév programsorozata.

S. Töttő Rita

A Nemes Nagy Ágnes és a József Attila Középiskolai Kollégium diákjai már hetek óta készülődtek az Országalma mellett megtartott csütörtök délutáni flashmobra, mellyel Arany János születésének 200. évfordulójára hívták fel a figyelmet. A 2017-es esztendőt ugyanis az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Arany János-emlékévnek nyilvánította. A fővédnökséget Lovász László, az MTA elnöke vállalta el. Az emlékév kapcsán várhatók az idei évben tudományos rendezvények, iskolai ünnepségek, sőt, a VIII. Fehérvári Versünnepen is kiemelt figyelmet kap a költő élete. A székesfehérvári villámcsődület a fiatalok számára is egyértelművé tette, hogy Arany János munkássága ma is példaértékű.

 

Rapszöveggel, zenével, közös tánccal és  énekkel készültek a fehérvári diákok arra a villámcsődületre, amely az Arany János Emlékévre hívta fel a figyelmet a járókelők körében csütörtökön délután. Hatásos figyelemfelhívásnak bizonyult, ugyanis sokan álltak meg, hogy megnézhessék a különleges szabadtéri előadást.

Nagyszalontán, a költő szülőhelyén is ezen a napon kezdődött a programsorozat, amely   május elején tudományos ülésszakkal folytatódik az Akadémia közgyűlésén. Ősszel Debrecenben és Nagykőrösön, majd ismét  Budapesten folytatódnak   az  ünnepségek. Kiállítást szerveznek az emlékév kapcsán     Nagyszalontán, Nagykőrösön, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és az Országos Széchényi Könyvtárban. Székesfehérváron is várhatók események, a VIII. Fehérvári Versünnepen például a Nagyszalontán most készülő kisfilmet mutatják majd be.

Vidéken is több helyen csatlakoznak programokkal az ünnepségsorozathoz: Sárbogárdon például  a Toldi-trilógiából olvasnak fel részleteket  március 4-én, szombaton a Madarász József Városi Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!