Hírek

2017.02.14. 14:54

Orvoshiány a szülészeten? - Megkérdeztük a kórházat

Székesfehérvár – Édesanyák körében terjedt a hír, hogy a Fejér megyei kórház szülészetén és nőgyógyászatán februárban orvoshiányra lehet számítani, ugyanis több főorvos és szakorvos is távozott az osztályról. A kórház megnyugtatta a betegeket. Az információk arról szóltak, hogy öt rendelő, illetve szülést levezető szakember hagyta el februárban a kórház „fedélzetét”, amely riadalmat keltett a páciensekben.

S. Töttő Rita

Tartanak attól, hogy nem találnak új orvost, mások pedig attól, hogy a szakrendeléseken lassulnak a folyamatok.

Egy babát váró kismama lapunknak név nélkül elárulta: nagyon nehezen talált orvost a szüléséhez, ám még így is attól tart, hogy a választott szakember nem tud bemenni hozzá a szülésre, mert nem lesz rá kapacitása, s hogy a maradó orvosok teljesen kimerülnek a rájuk váró feladatoktól.

Az anyuka szólt a civil kezdeményezésről is, amely a közösségi hálón terjed, s mely szerint aláírásgyűjtést is kezdeményeztek azért, hogy a kórház főigazgatójának szánt kérdéseiket komolyan vegyék. Ezek a kérdések többek közt arról szólnak, hogyan oldják meg a betegellátást az orvosok távozása után, illetve tudni szeretnék, miért távozott annyi szakember az intézményből.

– Talán az orvosválasztás lehetősége sem lesz mindenki számára adott. Egy kismamatársam mesélte, hogy az ő fogadott orvosa is elment, a várandósság második felében pedig eddig még nem talált magának másik orvost, ami kétségbeejtő – árulta el a fehérvári anyuka.

Kérdéseinkkel megkerestük Csernavölgyi Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi és Oktató Kórház főigazgatóját, Reiber István orvos-igazgatót, valamint Hagymásy Lászlót, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosát is.

– Évről-évre egyre több beteget látunk el, egyre jobb technikával, azt gondolom, hogy ez a fontos – szögezi le Reiber István, hozzátéve: az, hogy egy időben távozik több orvos, a vezetők szerint mindenki más okból, egy teljesen természetes folyamat.

A Fejér megyei szülészet-nőgyógyászat – hangsúlyozta ezután Csernavölgyi István  – egy olyan, regionális, tehát több megyét is ellátó centrum, amely klinikai szintű ellátást biztosít, a meddőség, az inkontinencia, a koraszülés, a nőgyógyászati daganatos műtétek, valamint a HPV ellátás területén is. Az itt születő babák száma évről évre nő: míg 2015-ben 2515, 2016-ban 2756 csecsemőt segítettek világra, ami azt jelenti, hogy országos szinten a születésszám tekintetében harmadik helyet foglalja el az osztály. Emellett Hagymásy doktor kiemelte: tavaly megkapták a bababarát kórház címet is. Az osztályvezető mindezeket azért emelte ki, hogy láthatóvá tegye az osztállyal kapcsolatba kerülők számára, milyen mértékű munka zajlik a háttérben.

Felmerült kérdésként, hogyan oldják meg a betegellátást az orvosok távozása után, illetve miért távozott annyi szakember.

– Immár tizenhat éve vagyok itt, a fluktuáció folyamatos és természetes, az osztály olyan, mint egy klinika – válaszolt Hagymásy László. Négy szakember távozott, jelenleg 23 orvos dolgozik az osztályon, akik a zökkenőmentes betegellátást biztosítják. Csernavölgyi István pedig a távozás indokairól is szólt: – Volt, aki családi, magánéleti okok, vagy épp egyéni élethelyzetéből fakadó karrierlehetőség miatt köszönt el a kórháztól.

– Hangsúlyozzuk, hogy az ellátás továbbra is zavartalan, nincs fennakadás a rendszerben – szögezték le a kórház vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!