Hírek

2017.01.03. 18:22

Védőoltás, akár ingyen is

Székesfehérvár – Érthetően megdöbbentik a közvéleményt az utóbbi hónapokban napvilágra került agyhártyagyulladásos esetek. A szakemberek szerint nincs esetszám-emelkedés, se járvány, de figyeljünk oda a veszélyeztetettekre.

Kocsis Noémi

Zsuzsa kamaszként kétszer is átesett a fertőző agyhártyagyulladáson, mindkét esetben csak a gyors felismerés és a kórházi ellátás mentette meg az életét. A tinilánynak hirtelen támadt iszonyú fejfájása  és fényérzékenysége volt, a kórházban a gerinccsapolás után napi háromszor vénában kapott injekciókat  egy hónapon át. Ma, felnőttként a saját példája nyomán inkább oltáspárti. Ám mások oltáskritikusak, a hazánkban alacsony esetszámra és mortalitásra hivatkozva inkább kerülik a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat (is), mint az álláspontjuk szerint a szervezetet feleslegesen terhelőt. Hogy ki hogyan dönt, azt ma már nem csak ez, de a pénztárca vastagsága is befolyásolhatja...

Gruiz doktornő a serdülők oltása mellett érvel, mert ők  hasonlóan veszélyeztetettek, mint a kisgyermekek Fotó: Molnár Artúr

Az agyhártyagyulladás tulajdonképpen egy tünet, baktériumok okozzák és ezernyi oka lehet – mondja a Budai Oltóközpont járványügyi orvosa, Béres Zsuzsanna. 2015-ben a 36 megbetegedésből 9 végződött halállal, 2016. december 12-ig összesen 47 esetet jelentettek be az ÁNTSZ-hez, ebből az év végéig 8 halálesetet regisztráltak, a legutolsó egy karácsonykor elhunyt budapesti bölcsődés volt. Az elsődleges, nem hivatalos laboreredmények szerint a gennyes agyhártyagyulladást (meningococcus) okozó Neisseria meningitidis baktérium B típusa volt a  szervezetében. A kicsi egy nappal a tünetek jelentkezése után hunyt el, s megdöbbentő gyorsasággal terített le a kórokozó nem sokkal korábban egy szintén budapesti gimnazistát. Nála éjszaka jelentkezett az erős fejfájás és nagyon magas láz, amire lázcsillapítót kapott, majd hajnalban átment a szüleihez, hogy nagyon rosszul van. A család elmondása szerint a fiú innentől fél órán belül, még az otthonukban elhunyt.

Bár a teljes népességet tekintve kevés esettel találkozni, a tünetek jelentkezése gyorsan drámaivá forduló betegség lefolyása indít sok szülőt arra, hogy megelőzésként beadassa gyermekének a szabadon választható védőoltást. (Egy másik baktérium, a pneomococcus  által okozott agyhártyagyulladás ellen 2014-től a csecsemőknél viszont kötelező a védőoltás.)

Dóráék kislányuk születésekor kis táblázatot kaptak a védőnőtől a kötelező és ajánlott védőoltásokról, orvosuk is javasolta, így a kislány egy évesen megkapta a meningococcus C (Men C)  oltást is. A meningococcus másik variánsa, a B elleni oltás viszont nem szerepelt a listán. A C-oltás 2017. január 1-től minden kétéves kor alatti kisgyermeknek ingyenes (korábban kb. 6400 forint volt oltásonként, a kétévesnél idősebbeknél 300 forintot kell fizetni, s náluk elég egyetlen oltás is az ötéves védettség kialakulásához. Gruiz Andrea fehérvári házi gyermekorvos azt mondja, kis pácienseinek szülei egyelőre barátkoznak a beoltatás gondolatával a B-típusú oltásnál, ennek az ára riasztó, hiszen oltásonként 30 ezer forintba kerül és ebből kétéves kor alatt négy, afelett két oltás szükséges. A többgyermekes családokban a gyermekenkénti 60-120 ezer forint szinte kigazdálkodhatatlan tétel. Más úgy érvel, valahogy csak kiszorítják, mint egy háromgyermekes anyuka fogalmaz: inkább erre gyűjtök, mint temetésre.

Gruiz doktornő szerint a kamaszok legalább ennyire veszélyeztetettek lehetnek, főleg, ha sokat járnak bulizni, sportrendezvényekre, vagy kollégiumban laknak. A fertőzésre fogékony 16-21 éves korosztálynak így ő is javasolja mindkét típusú védőoltást. Más csak az lehet gond, ha ezek nem kaphatóak, s ez a B-típusú oltás esetében gyakorlatilag már e héten is így van, köszönhetően a fokozott igényeknek. Mint Béres Zsuzsanna mondja, az import oltóanyag (a Men-B elleni szérum itthon Bexsero néven ismert) január második hetében már hiánycikk lesz. A doktornő szerint ez máskor is előfordult, de a külföldi gyártó várhatóan hamarosan ismét feltölti a hazai készleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!