Hírek

2017.01.04. 17:35

Súlyos kritika érte a fehérvári sürgősségi osztályt - a főigazgató szerint politikai csatározás, morális bűn az ilyen

Székesfehérvár – Súlyos kritikát fogalmazott meg egy politikus a fehérvári kórház kapcsán. Az intézmény vezetője megszólalt.

S. Töttő Rita

Január másodikán 10 és 15 óra  között a fehérvári kórház sürgősségi osztályán tartózkodott Horváth András, az MSZP megyei elnöke. Tapasztalatairól sajtótájékoztatón számolt be szerdán.

Minden elismerése a megyei kórház dolgozóié, akik a sürgősségi osztályon az alapvető eszközök hiányát szakmai tudásukkal és emberségükkel kompenzálják. Az azonban, amit ott tapasztalt, egyformán kínos és megalázó a betegeknek és az orvosoknak egyaránt – fogalmazott Horváth András. Elmondása szerint ottjártakor 50-70 ember zsúfolódott össze a sürgősségi osztályon. Köztük több olyan is ült, akinek infúzió volt bekötve. Köztük kellett – úgymond – utat törni a mentősöknek a hordággyal. A politikus szerint négy rendelőben összesen két vérnyomásmérő volt, és nincs elég kerekesszék sem.

A fehérvári kórház sürgősségi bejárata - soha nem küldenek el senkit, ezért olyan nagy a betegforgalom

AZ MSZP megyei elnöke személyes tapasztalataira hivatkozva mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy – kerekesszék hiányában – több beteget is ölben voltak kénytelenek vinni január másodikán a fehérvári kórház sürgősségi osztályán. A gyógyításra hivatott személyzet pedig a rendelők között szaladgálva próbált szabad vérnyomásmérőt találni. Nem drága gépek meglétét hiányolja tehát, hanem alapvető eszközökét – szögezte le Horváth András, aki elmondta azt is: a sürgősségi osztály traumatológia részén nincs betegfelvétel, ha nyílik az ajtó, akkor a nővérnek kell szólni, hogy új beteg érkezett.

Ezt az áldatlan helyzetet Csernavölgyi Istvánnak, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának is tapasztalnia kellett – vélekedett Horváth András, aki kategorikusan kijelentette: a főigazgató alkalmatlannak tűnik  posztjának a betöltésére.

A szocialista politikus végezetül megkérte Fehérvár polgármesterét, a megyei közgyűlés elnökét, valamint a megye országgyűlési képviselőit, akik mindannyian a Fidesz politikusai, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy hozzáértő, jó szakmai vezetése legyen a székesfehérvári kórháznak.

A kórház főigazgatója nem hagyta szó nélkül az elhangzottakat, s elmondta:

– Intézményünket politikai csatározások színhelyévé kívánja tenni Horváth András MSZP-s politikus – szögezte le a főigazgató, aki   határozottan  visszautasítja ezt, és mint közéleti szereplőt kéri, hogy a  kórházat ne használja fel hétköznapi politikai harcok színtereként. – A gyógyítás nem lehet politikai hadszíntér, nyugalmat, megértést, támogatást igényel – tette hozzá, ahogy azt is: a kórház  életében a sürgősségi ellátás központi szerepet tölt be, megfelelő létszámú, jól képzett sürgősségi szakembereket biztosítanak a hozzájuk fordulóknak, hogy meg tudjanak felelni a megnövekedett igényeknek.

A politikus kritikájában elhangzott az is, vajon a kórházvezetés tudja-e, mi történik a sürgősségi osztályon. A főigazgató erre így reagált: „Ezúton is tájékoztatjuk Horváth Andrást, hogy a mindennapokban a sürgősségi osztály munkájában aktívan részt vesz a kórház vezetése, hiszen több tagja rendszeresen dolgozik és ügyel a sürgősségi ellátásban, a főigazgatói vizit sem ismeretlen a sürgősségi betegellátó osztályon, ily módon kijelentései és állításai teljességgel alaptalanok, igaztalanok és vádaskodóak.”

Emellett a kórházvezető kifejtette:  az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek, és fognak történni a következő években is szigorú menetrend szerint. A betegellátás szakmai protokoll mentén zajlik, ahol az ellátás sorrendjét az állapot súlyossága határozza meg – vagyis, ami egy külső szemlélőnek káosznak tűnik, az valójában egy szervezett folyamat része.

Csernavölgyi István főigazgató hivatalos nyilatkozatában továbbá kifejtette: „gyógyítói eskünknek megfelelően hozzánk fordulót a kórházból nem küldünk el, ha nem így tennénk, akkor üres várókat találna.”

Majd pedig azt üzente a politikusnak: aki megpróbálja az orvos és a beteg közti bizalmi kapcsolatot megszakítani, az morális bűnt követ el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!