Hírek

2016.12.19. 15:54

Zavaros táblázottság, könnyű eltévedés az új elkerülőn

Zavaros az új elkerülő kitáblázottsága, van, aki szerint ezért is történhetett a múltkori halálos kimenetelű, frontális baleset. A történet azonban, mint kiderült, sajnos ennél súlyosabb. Ennek ellenére a közút vizsgálódik, a gyászolók pedig emlékfelvonulást szerveznek.

S. Töttő Rita

Viszonylag új, kevesen ismerik még, ráadásul a forgalma sem túl nagy annak az útszakasznak, ahol december 10-én két halálos áldozatot követelt egy tragikus közúti baleset. Székesfehérvár határában, a 7-es és 8-as közös főútról, a Várpalota felé vezető szakaszon ütközött frontálisan két autó, miközben a két ellentétes irányú forgalmat szalagkorlát választja el egymástól.

Akkor számos észrevétel érkezett arra, hogy az elkerülőn és az adott útszakaszon sem könnyű az irányok, táblák értelmezése – volt, aki úgy fogalmazott: korosztálytól függetlenül „könnyű a tévedés". Ennek tudták be sokan a fenti balesetet is, amelyben egy 82 éves sofőr hajtott szembe a forgalommal, azt feltételezve, hogy valahol rossz irányban kanyarodhatott fel a pályaszakaszra.

A szakember szerint szinte lehetetlen lett volna rákanyarodni ellentétes irányban az útra Fotó: Koppán Viktor

Sajnos azonban információink szerint nem erről volt szó, hanem arról, hogy az autó vezetője valahol megfordulhatott az úton, mert túlhaladt a fehérvári kihajtón. Ennek az okait felesleges most taglalni, úgysem tudhatjuk meg, pontosan miért történhetett meg ez a szörnyű tragédia. Ám ettől függetlenül, már a baleset előtt és utána is sokan jelezték, hogy az újonnan átadott szakasz kitáblázottsága, értelmezhetősége nem teljes.

Ezt megerősítette lapunknak Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának vezetője  is, aki azt mondta: az útszakasz átadása után nem sokkal már megérkeztek az első panaszok arról, hogy a közlekedők nem pontosan ismerik fel a jelzéseket.

Videó: Koppán Viktor

– Azonnal elkezdtük vizsgálni a felmerült problémát, útburkolati jeleket és plusz táblákat helyeztünk ki, továbbá  még átnézzük a teljes forgalmi rendet – hangsúlyozta az igazgató. A szakemberek bevonásával zajló vizsgálat azonban hosszadalmas lesz, az eredményekre és a további esetleges változtatásokra még várni kell  – tette hozzá.

A tragikus kimenetelű baleset azonban, függetlenül a körülményektől, kitörölhetetlen fájó emléket jelent mindkét áldozat hozzátartozói számára. Éppen ezért a vétlen 22 éves sofőr ismerősei december 28-án, jövőhét szerdán 13 órakor  megemlékezést tartanak az érintett útszakaszon, a Várpalota és Székesfehérvár között, a 8-as fő út új elkerülő szakaszán. Lassú, csendes, vészvillogót használó autós felvonulás lesz, melynek során az autókat a leállósávban állítják majd le és így gyújtanak gyertyát az elhunytra emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!