Hírek

2016.12.01. 15:49

Szívesen "témáznak" a fiatal lányok - de sajnos nemritkán esemény utáni tabletta a vége

Székesfehérvár – Nem baj, ha benne vannak a fiatal lányok a „témában”, de oldják meg a védekezést – mondta egy fiatal srác azon a vetélkedőn, amely a felelős szexuális magatartásról szólt.

S. Töttő Rita

Persze gyorsan hozzátette: a védekezés – hogyne - mindkét fél dolga. A Döntésünk a jövőnk verseny lényege is az: beszéljünk róla, hogy minél kevesebbszer történhessen baj.

Csütörtökön zajlott a Parabában a 'Döntésünk a jövőnk' című vetélkedő, amely a felelős szexuális magatartásról szól és középiskolások számára írták ki. Negyedik alkalommal szervezték idén a megyei vetélkedőt, amelynek eredete több mint 10 évvel ezelőttre vezethető vissza – árulta el a középiskolások nyüzsgése közepette a vetélkedőn Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztési koordinátora. Akkor egy fehérvári védőnő kezdte szervezni a városban az AIDS világnapja alkalmából az AIDS ellenes vetélkedőt, amelyhez csatlakozott az ÁNTSZ is. - Majd úgy gondoltuk, kiterjesztjük megyei szintre, s a témát is kibővítettük. Így már nem csak az AIDS-ről, hanem a felelős szexuális magatartás többi aspektusáról is szólhat a verseny: családtervezésről, fogamzásgátlásról, szexuális úton terjedő betegségekről és a drogok, alkohol befolyásának negatív hatásairól is.


Az október eleje óta tartó vetélkedőre 33 csapat, 15 iskolából, 6 városból jelentkezett. Volt elméleti online forduló, plakátforduló, most csütörtökön pedig a döntő, melyen mindenki azt mutatta be, hogy a kortársai számára milyen mondanivalója van a felelős szexuális magatartás területén. - Arra vagyunk kíváncsiak, hogy film, előadás, vers, jelenet, zene, tánc nyelvén kinek mi a véleménye a témáról – fogalmazott a koordinátor. Nagyon klassz alkotások születtek idén is, tette hozzá, ahogy azt is: az benne a szép, hogy nem csak néhány ember foglalkozott a témával, akik részt vettek a versenyen, hanem számos háttérben maradó segítő is.

A győztes csapat a zsűri néhány tagjával: dr. Almási Ferenc, Székesfehérvár Egészségügyi Ellátásáért Közalapítvány kuratóriumi elnök, Szigeti Hedvig a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei igazgatója, Séllei Györgyi szexológus mediátor
Fotó: a szervezők

A résztvevők nyíltan és őszintén meséltek a feol.hu-nak: - A lényeg, hogy a fiatalok tudják, van lehetőség a megelőzésre, s ha bele is megy valaki egy egyéjszakás kalandba, tudnia kell, hogyan védekezhet – mondja Barbara, aki szerint ezt kellene minél jobban erősíteni a fiatalokban. Az ifjú lány szerint rendszeresen hallani nem kívánt terhességről már a kilencedikes évfolyamokban is.

Péter is hozzászólt: - A fiatalok egyre korábban a szex felé fordulnak, a környezetünkben is a 13-14 éves lányok is benne vannak... Szerintem egyébként nem gond, ha benne vannak a témában, de hát akkor felelős védekezést oldják meg... - mondja. Kérdésemre, hogy ez nem a fiú feladata is, persze azonnal válaszol: de, az egész fiatalság feladata.

A tizenéves Ágost úgy véli, ma már a gyerekeket is érinti a téma, nem lehet elég korán kezdeni a beszélgetést a dologról. - Ismerősök között is előfordult nem kívánt terhesség, ami miatt kórházban kötöttek ki, abortuszra vagy jobb esetben esemény utáni tablettára szorulva. Ezek után mindig mély depresszió következik, nagyon rosszul érintenek mindenkit az ilyen történetek.

A „témázás" tehát nem csak beszédtéma, hanem maga a valóság is. Ami, a vetélkedőn részt vevő fiatalok szerint akkor az igazi, ha szerelem és felelősségtudat társul hozzá.

A vetélkedő idei nyertesei pedig a következők:

1. helyezett a székesfehérvári Árpád Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium "Véletlenül jöttünk" nevű csapata, melynek tagjai: Wilhelm Gréta, Dömsödi Dávid, Szabó Máté, Ács Andrea, felkészítő tanáruk pedig Szabó Rozália.

2. helyezett a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium "Ésszerű döntés" nevű csapata, melynek tagjai: Csibrik Annamária, Tóth Lilla Nóra, Lukács Kata, Horváth János Bence, felkészítő tanáruk pedig Vámosiné Biber Mária

3. helyezett a bicskei Vajda János Gimnázium Pitbullok nevű versenyzői, azaz Fülöp Márk és Molnár Martina, tanáruk pedig Vigyikánné Horák Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!