Hírek

2016.12.18. 18:34

Sikeres vidék nélkül nehéz – Magosz évértékelő Tácon

Tác – Tájolt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Az országos szervezet pénteken a Fejér megyei településen tartotta évértékelő, elnökségi és választmányi ülését.

V. Varga József

A bőséges csapadéknak és a kedvező időjárásnak köszönhetően rekord közeli terméssel zárták az idei évet a kalászosok és az ipari növények – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az országos szervezet évértékelő, elnökségi és választmányi ülésén, pénteken Tácon.

Jakab István kiemelte: ebben az évben az előző évinél 0,4 százalékkal kisebb területen 5,1 százalékkal több, 7,9 millió tonna kalászos gabona termett. A kukoricatermés pedig idén meghaladja a 9 millió tonnát. Az agrárszektor az év végéig várhatóan 0,8 százalék többlettel járul hozzá a GDP-hez.

A Magosz elnöke szerint a termelés biztonsága, az együttgondolkodás fokozottan fontos mai, átalakult világunkban (klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, fenntarthatóság), amelynek egyik legfontosabb tényezője a vízgazdálkodás megoldása, az öntözési rendszerek fejlesztése. Úgy véli: ezen múlhat az agrár-élelmiszergazdaság modernizációs programjának sikeressége.

Nagy István (j), Jakab István, Győrffy Balázs, Kiss Norbert Ivó, Varga Gábor és Horváth Tamás a táci elnökségi és választmányi ülésen
Fotó: V. Varga József

Kitért a Földet a gazdáknak! programra is, amelyben 290 ezer hektár termőföldet értékesítettek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a küldötteket arra kérte, tolmácsolják a tárca köszönetét a gazdáknak egész éves munkájukért.

Elmondta: a mezőgazdaság 2010-2015. között 47,6 százalékkal, 2016-ra pedig további 1,3 százalékkal bővült. A fejlődés nem torpanhat meg, mert az előrejelzések szerint 2025-re legalább 40 százalékkal több állati és növényi fehérje kell bolygónk népességének eltartásához. Várhatóan 2050-re 9 milliárd ember él majd a Földön, s a kihívásokkal bátran szembe kell néznünk! – hangsúlyozta. Bár ezekre a kihívásokra ma még nincsenek konkrét válaszaink – tette hozzá.

A növekedés kulcsát a nagy hozzáadott értékű fejlesztésekben, például a hűtőházak, a feldolgozóüzemek, az új élelmiszeripari cégek gyarapodásában, illetve a kutatási eredmények és a felhalmozott tudás felhasználásának hatékonyságnövelésében látja.

A nagy döntések között említette a génmódosított import szója mielőbbi kiváltását, pláne amikor mi „tiszta” szójával kereskedünk.

Nagy István végül úgy fogalmazott: sikeres vidék nélkül, a vidék népességmegtartó ereje nélkül nem lesz sikeres Magyarország, mert a magyar gazdaság egyik „előre vivő” ereje még mindig a mezőgazdaság.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: januárra készül el az országos jégeső elhárító rendszer megvalósíthatósági tanulmánya, a beruházás kétmilliárd forintból valósulhat meg. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy a jövő év végén kamarai választásokat tartanak.
A házigazdák nevében Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Kiss Norbert Ivó, a Magosz és az agrárkamara megyei elnöke és Horváth Tamás, Tác polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Kiss Norbert Ivó a többi között elmondta: a megyében 25 településről 14 gazdakör működik, több mint 300 taggal. Hozzátette: Fejér megye területén 250 ezer hektár szántó, 71 ezer hektár konyhakert, 23 ezer hektár gyümölcsös és 31 ezer hektár szőlő van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!