Hírek

2016.12.21. 18:35

Kivilágítatlan zebrák, sötét útszakaszok: januártól megszűnhet

Székesfehérvár – Január elsejétől a város tizenkétezer lámpája teljes egészében átkerül a Városgondnoksághoz, amitől a hibák gyorsabb javítását várják. Közben megkezdődött a kétezer legelavultabb lámpa cseréje is a város 120 utcájában.

Házi Péter

A Prohászka úton, a vasútállomás felé haladva több helyen nem működnek a közvilágítási lámpák. Hasonlóak a gondok a garzonház kereszteződésében és a Királysoron is. Az ilyen, olykor hetekig elhúzódó problémák gyorsabb megoldását várja az önkormányzat attól, hogy január 1-től a város területén minden közvilágítási lámpa átkerül a Városgondnokság kezelésébe.

– A lámpaoszlopok továbbra is az áramszolgáltató tulajdonában maradnak, de a rajtuk lévő világítóberendezéseket mintegy 17 millió forintért megvásároltuk. Így hiba esetén közvetlenül mi rendelhetjük meg a javítást, amitől az egész folyamat felgyorsul: a szerződés szerint 120 órán belül meg kell majd javítani a lámpákat – mondta  Bozai István városgondnok.

Fotó: Koppán Viktor

Mint megtudtuk, a városban 12 ezer közvilágítási lámpa van, éves szinten 400 millió forintba kerül a működtetésük, elvárható, hogy ne legyenek heteken át sötét utcarészek. A tizenkétezer lámpa közül mintegy kétezer már nagyjából negyven éves, igen elavult higanygőz lámpa, ezek nem csak sokat fogyasztanak, hanem a hatásfokuk sem az igazi. Ezért született az a döntés, hogy a város 120 kisebb-nagyobb utcájában elszórva lévő régebbi lámpákat nátriumos lámpákra cserélik.

– A fehérebb színű a higanygőz, a sárgásabb a nátriumos lámpa, a beruházás után a városban jellemzően sárgásabb fényű világítótestek lesznek. Tapasztalatunk szerint ezeknél a lámpáknál érzik úgy az emberek, hogy az utcát jól lefedi a világítás, s nem csak egy-egy kis körben világítanak – tette hozzá a városgondnok, aki szerint a világítótestek cseréjével januárban végezni is szeretnének.

Nem is olyan jók a ledesek?

Többször felmerül a kérdés, hogy miért nem LED-esre cserélik a lámpatesteket.

A szakemberek szerint a LED-es közvilágítás sajnos még mindig nagyon drága technológia és ma tíz éves élettartamot jósolnak ezeknek a gyártók, ráadásul nem lehet csak az égőt cserélni, hanem újra meg kell venni az egész lámpatestet.

Több más magyar városban, ahol LED-es lámpákat szereltek fel, a korábbinál gyengébb megvilágítási szintet tudtak elérni. Ráadásul jelenleg még kétszer annyiba kerülnek ezek a lámpatestek, mint a nátriumosak, és maximum 30 százalékos megtakarítást lehetne elérni. A mostani fejlesztés eredményeként a városban egységes, jó megvilágítási szintet lehet biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!