Hírek

2016.12.28. 16:28

Kilincselés a szeméttel - Mi legyen a veszélyes hulladékkal?

Székesfehérvár - Egy hölgy panasza nyomán próbáltunk utánajárni annak, hogyan lehet szabályosan elhelyezni a használt inzulinos tollakat és társaikat.

Bokros Judit

Nemrég egy hölgy kereste föl a szerkesztőséget azzal a problémával, hogy nem tudja hová leadni használt inzulinos tollait (amelynek része a tű). Korábban visszavették tőle a gyógyszertárakban a használt eszközöket, ám legutóbb háromból egy helyen sem járt sikerrel. A változás okát szerette volna tudni, ugyanis azon kívül, hogy „nem vagyunk kötelesek átvenni”, nem kapott konkrét választ.

Az egyik említett, fehérvári patika vezetője, Tóthné Varga Éva megkeresésünkre elmondta: csupán a lejárt határidejű, vagy fel nem használt gyógyszereket kötelesek visszavenni. A használt fecskendők, inzulinos tollak veszélyes hulladéknak minősülnek, ezek megfelelő gyűjtéséhez speciális tároló kellene, ami náluk nincs.

A témának utánajárva kiderült: azok a patikák, ahol eddig visszavették az eszközöket, lényegében szívességet tettek. A használt, így veszélyes hulladéknak minősülő inzulinos tollak (és társaik, például fecskendők) szabályos megsemmisítésére jelenleg nincs konkrét, a gyakorlatban is általánosan elfogadott, megvalósított jogszabály. Egy országos hírportál már két éve foglalkozott a kérdéssel. Akkor hasonló eredményre jutottak, kiegészítve azzal: az illetékes minisztériumnál folyamatban van a helyzet rendezése.

A cukorbeteg hölgytől egy darabig több patika is átvette a használt inzulinos tollat - legutóbb azonban nem járt sikerrel
(Fotó: Koppán Viktor)

Felkerestük hát mi is az említett Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságát, ahonnan azt a választ kaptuk: „A háztartásokban keletkezett egészségügyi hulladék (mint például a használt injekciós tűk) gyűjtésének problémája tárcánk előtt is ismert. A hulladékok kérdéskörét elsődlegesen a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza, amely a Földművelésügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Ennek megfelelően a Földművelésügyi Minisztériummal a kérdés rendezése érdekében a rendeleti szintű szabályozás kialakítása folyamatban van. Bízunk abban, hogy az előkészítés alatt álló szabályozás mind közegészségügyi-járványügyi, mind környezetvédelmi szempontból a kor követelményeinek megfelelő jogi környezetet teremt.”

Ez tehát a hivatalos válasz, ami azt sejteti: a szándék továbbra is megvan a helyzet megoldására. Hogy pontos jogszabály mikor születik, az egyelőre kérdés, de tudomásunk szerint egyre égetőbb a probléma, így ez gyorsíthatja a folyamatot.
Addig is, háziorvossal, gyógyszerészekkel folytatott beszélgetések alapján az derült ki: azoknak, akik a környezetet és mások testi épségét óvva szeretnének megszabadulni az otthon keletkezett használt egészségügyi hulladéktól, kétféle lehetőségük van. Ám egyelőre mindez csak lehetőség, senki nem kötelezhető semmire.

Tehát, az orvosi rendelőkben visszavehetik a használt eszközöket, hiszen ott tartanak a veszélyes hulladék tárolására, megsemmisítésére alkalmas edényt. Illetve, léteznek olyan patikák, ahol ez szintén megoldott.
Vagy, marad a sima otthoni szemeteskuka...

 

 

Szerintem

Telefonhívást telefonhívásra halmoztam, miközben megpróbáltam az illetékes szervektől, hatóságoktól információt kérni fenti témában. Többször tovább irányítottak, mondván, van még illetékesebb személy. Ám az vagy szabadságon volt (érthető, év vége, ünnep), vagy azt mondta: mivel hamarosan rendezik a kérdést, addig nem szeretne nyilatkozni. Talán ez is érthető. Viszont a felelős embereknek, betegeknek addig is problémát jelent a tűik,  egyéb eszközeik kidobása. Egyelőre csak biztathatjuk őket: remélhetőleg közel a mindenféle oldalról elfogadott, jóváhagyott megoldás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!